Изложби

Zoom Турция - фотоизложба и представяне на книга

52. Световен конгрес на FIJET

Zoom Турция - фотоизложба и представяне на книга


◊ СЪБИТИЕТО

Zoom Турция

Oткриване на фотоизложба
на българските участници на 52-рия конгрес на FIJET в Турция
и представяне на книгата
Zoom Турция / Тurkey / Türkiye

Официално откриване - 23.04.2012, понеделник, 18 часа
Галерия-книжарница "София Прес", ул. "Славянска” 29


◊ МАЛКО ИСТОРИЯ

На 2 декември 1954 г. журналисти от Белгия, Франция и Италия основават в Париж Международна федерация на журналистите и писателите по туризма - FIJET. Първият конгрес на новата международна организация се провежда през 1956 г. в Ница. Същата година в България група журналисти, пишещи на туристически теми, основават към Съюза на българските журналисти Българската асоциация на журналисти и писатели по туризма - ABUJET, която е приета за член на FIJET през 1957 г. Днес в състава на
ABUJET са повечето от журналистите, които пишат за пътувания и туризъм във важните български медии. Председател на Българската асоциация е Максим Минчев.


◊ ПОВЕЧЕ ЗА СЪБИТИЕТО

По традиция всяка година FIJET провежда конгрес в различна държава. В Турция се проведе 52-ият Световен конгрес, в който над 250 журналисти от 5 континента обсъждаха ролята на журналистите за развитието на съвременния туризъм. Беше поставен акцент на значението на културата за туризма. Първата част на конгреса се проведе в Европейската столица на културата за 2010-та – Истанбул, а втората – в очарователния Бодрум и уникалната Кападокия.

Петнадесет български журналисти имаха изключителното удоволствие да се потопят в магическия водовъртеж от невероятна история, култура, гастрономия и гостоприемство. С техните творби кураторът Румяна Чапанова аранжира изложбата ZOOM ТУРЦИЯ.

В края на миналата година бе издадена и книгата ZOOM ТУРЦИЯ / ТURKEY / TÜRKIYE.


◊ АВТОРИТЕ

Анна Драганова, Бойка Асиова, Ваня Шекерова, Ирина Асиова, Искра Койнова, Лилия Старева, Любослав Илиев, Максим Минчев, Милена Димитрова, Мария Петкова, Мира Баджева, Пепа Витанова, Пламен Старев, Румяна Чапанова, Сава Чапанов, Славяна Манолова, Соня Алексиева.



Автор:
Олимпия Николова
Публикация:
21.04.2012 г. 15:38
Посетено:
1691
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/2/news/14591-zoom-turtsiya-fotoizlozhba-i-predstavyane-na-kniga