Изложби

След четиригодишно прекъсване Военноморският музей отново отваря врати с новата си експозиция

979 експоната от близо 100 000 културни ценности, съхранявани във фондовете на музея

◊ СЪБИТИЕТО

На 23 април 2012 г., понеделник, в 11.00 ч. ще се състои официалното откриване на новата експозиция във Военноморския музей по нетрадиционен начин, възпроизвеждайки част от ритуал, с който са се откривали български пристанища.

В експозицията са включени 979 експоната от близо 100 000 културни ценности, съхранявани във фондовете на музея. Тя хронологически проследява корабоплаването по българските земи, дейностите, свързани с морето, и проявите на българската морска идея в обществото. Верен на профила си, Военноморският музей представя в новата си експозиция раждането и развитието на българския военноморски флот, и неговото участие във войните за национално освобождение и обединение. Осъзнавайки себе си като единствения български морски музей, той показва и извървения път от българския търговски флот и корабостроителната ни промишленост.

Музеят демонстрира съвременна визия на експозиционния показ, съобразен с европейските стандарти, преплетен с впечатляващи възстановки на товарен корабен отсек, на оръдейна палуба на ветроходен боен кораб и на морско дъно, съчетани със звукови и светлинни ефекти.


◊ ОЩЕ ЗА НОВАТА ЕКСПОЗИЦИЯ

Показаните в новата експозиция културни ценности впечатляват с изключително широкия хронологически диапазон – от II хил. пр. Хр. (първите открити каменни котви в Черно море) до ХХI в. сл. Хр. (части от оборудването на подводница „Слава” – един от последните експонати от 2011 г.).

Във Военноморския музей посетителите ще изпитат удоволствие от съприкосновението с уникални експонати: редки за българските земи носови украшения; част от оборудването на първия кораб, който България закупува след Освобождението; корабните щандарти на българския военноморски флот; печатите на първата българска флотска част – Дунавската флотилия; най-старата запазена ценна книга в българската история – акцията на корабоплавателното дружество „Провидение” от 1863 г.; част от оборудването на единствения запазен в света водосамолет „Арадо-196 А-3”; последните находки от подводни проучвания – оръдия от руски ескадрен миноносец „Лейтенант Пушчин” и от потопената първа българска подводница УБ 18, творби на големия български художник-маринист Александър Мутафов и много други.


Откриване на експозицията - на
23 април 2012 г., понеделник, от 11.00 ч.
Военноморски музей
Филиал на Националния военноисторически музей
гр. Варна, бул. „Приморски” №2
Автор: Силвия Ламбова
20.04.2012 г. 14:43
Посетено: 1417
Линк към публикацията:
https://kulturni-novini.info/sections/2/news/14585-sled-chetirigodishno-prekasvane-voennomorskiyat-muzey-otnovo-otvarya-vrati-s-novata-si-ekspozitsiya