Изложби

Интересни експозиции гостуват в Сливен

Самостоятелни изложби на автори от Полша и Куба

Сливенци се докоснаха до художествените светове на творци от Полша и Куба в две самостоятелни изложби.

Сбирката от „сатирични рисунки” „Европейски импресии” интерпретира теми от битието на полските граждани в условията на прехода, членуването на страната в Европейския съюз и усилията на „полското председателство”. Това, и интересът на хората от града под Сините скали към артефакти, процеси и творчеството на артисти от други страни, са повод за показването й в Сливен. Градът стана част от Пътя на сбирката в редица български селища, сред които Бургас, Плевен, Шумен, Поморие, Добрич, Нова Загора и др.

В града под Сините скали характерът на експозицията бе анализиран в присъствието на граждани, творци и ценители от Агнешка Кошчушко – директор на Полския културен институт в София. За организиране на събитието благоприятстват богатите фондове от Музея на карикатурата във Варшава, част от които са рисунките. Интересуващите се ще могат да разгледат сбирката до края на м. април т.г.

В нея си дават среща различни почерци, стиловете на няколко поколения художници и отношението към проблемите на включените за участие 12 автори от Полша. Зрителят наблюдава с интерес обнадеждаващите творчески стъпки на младите Павел Кучински, Малгожата Лазарек и др., и остава респектиран от зрелостта в щриха на най-известните карикатуристи на Полша, сред които и едно от представителните „имена в жанра” - на проф. Януш Стани. Посетителите се спират пред творбите на Збигнев Юйка, Анджей Млечко, Юлиан Бохданович, Хенрик Савка, Едвард Лутчин и др.

 

„Разходка из Хавана: вчера, днес и винаги” е наименованието на фотоизложбата, открита  от посланика на Куба, Н. Пр. Терасита Камачо, в Сливен. Творения на художници от далечната страна участват в придружаващата изложба под наслов „Привет от Куба”. Културното събитие се състоя  в Художествената галерия „Димитър Добрович”, сбрало интереса на множеството сливенци, изпълнили залите на културния институт. Тук присъстваха и съветникът по икономическите въпроси към посолството г-н Берман Алеман, както и председателката на Асоциацията за приятелство „България - Куба”, Станка Шопова и зам.-председателката Тамара Такова.

Изложбата е част от програмата на Н. Пр. г-жа Камачо за утвърждаване на интеграционните връзки в сферата на културата на Република Куба с община Сливен. Тя осъществи срещи с ръководителите на града и областта, с участниците в клуб „Приятели на Куба в Сливен” и с екипа на Регионалния исторически музей, чиито експозиции разгледа. В прочувственото си слово при представянето на изложбата вплете исторически сведения за изграждането на Хавана, чиито начала се свързват с 492–та годишнина от съществуването му. Тя подчерта и талантливата дейност в продължение на тридесет години на реставраторските екипи по утвърждаването на историческия център на града като едно от местата за кубинците и гражданите на света като носители на памет и култура. В своето слово областният управител на област Сливен Марин Кавръков  подчерта значението на общуването и задълбочаващите се връзки в различните сфери между сливенската и кубинската общности, и особено в областта на икономиката и културния обмен.

Почитателите на изкуството са впечатлени от тематичните търсения и стиловите отлики в произведенията на кубинските творци, представени в експозициите.

Автор: Иванка Денева
19.04.2012 г. 00:44
Посетено: 1440
Линк към публикацията:
https://kulturni-novini.info/sections/2/news/14579-interesni-ekspozitsii-gostuvat-v-sliven