Изложби

Изложба "Цветни сънища" на Александра Филева

Галерия „АлтерЕго” представя

Изложба "Цветни сънища" на  Александра Филева


◊ СЪБИТИЕТО

Изложба „Цветни сънища“

Александра Филева


Откриване на 10.04.2012 г., вторник, 18:00 ч.
Дом на културата „Средец”, ул. "Кракра" 2А

„Винаги има нещо, в което да си уникален, и което можеш да дариш на другите“


Алекс Филева е на 17 години. Ученичка е от 2005 година  в Частно средно общообразователно училище „Рьорих” с ранно чуждоезиково обучение и разширено изучаване на изкуства. Тя е първото дете в интегрирана форма в ЧСОУ „Рьорих“. (Тя е с детска церебрална парализа и ИН).

Алекс е мила, сърдечна и любвеобилна. Привилегия е да се докоснеш до нейния свят. Колоритът в рисунките на Алекс е уникален, ярък и контрастен, защото това е нейният личен, цветен изказ за поглед на света в нея и около нея.


◊ ОЩЕ ЗА АЛЕКС

Алекс Филева е на 17 години. Ученичка е от 2005 година в Частно средно общообразователно училище „Рьорих” с ранно чуждоезиково обучение и разширено изучаване на изкуства. Пристъпи несигурна и уплашена в училище, рисувайки само любимите си анимационни герои: Капитан Немо, сърничката Бамби, лъвчето Симба и други.

Специални педагози започват да работят по съвместна програма във връзка с изобразителната и приложна изява на Алекс, защото това е нейният личен, цветен изказ за поглед на света в нея и около нея.

Постепенно, с много усилия, те започват да творят с Алекс и да преодоляват страха от материала и формата. Замениха цветните моливи с бои (водни, акрилни) и с пастели. Малкият формат, който Алекс бързо запълваше с рисунка, трябваше да заменят с формат 35x50 във връзка с възрастовото й израстване. В началото не желаеше да работи по зададена тема, а сега това за нея не е проблем. Работим върху рисунки във всички изобразителни жанрове: портрет, натюрморт, пейзаж, фигурална композиция.

Предизвикателство е да запазим рисунките й, защото тя не се разделя с тях и иска да изреже нарисуваните герои и да ги носи със себе си. Да вземете творба от ръцете й, е все едно да я лишите от приятел.

Колоритът в рисунките на Алекс е уникален, ярък и контрастен. Тя често променя локалния (основния) цвят на елементите спрямо своите възгледи (зелени лица например), а на художници като Пикасо и други са били необходими години, за да стигнат до тези художествени решения.

Всички в училище „Рьорих” - и колеги, и ученици - се възхищаваме на нейния творчески талант.



Автор:
Галерия „АлтерЕго”
Публикация:
09.04.2012 г. 21:29
Етикети:
арт новиниучилище Рьорихизложбагалерия Алтерего
детска церебрална парализа
Александра Филева
Посетено:
1416
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/2/news/14528-izlozhba-tsvetni-sanishta-na-aleksandra-fileva