Изложби

"Модерните икони" в галерия "Актив Арт", Варна

Изложба живопис на Мария Казакова и Георги Митев

"Модерните икони" в галерия "Актив Арт", Варна


◊ СЪБИТИЕТО

Галерия "Актив Арт"
представя

"Модерните икони"

изложба живопис на Мария Казакова и Георги Митев


9 април – 3 май 2012 г.

Откриване - 9 април, понеделник, 18.30 ч.
Варна, ул. "Дунав" 5


◊ ИЗЛОЖБАТА

От старогръцки “икона” означава образ. Християнското значение на това понятие е свързано с божественото, мъченичеството и святостта. Ортодоксалните икони са мистичен опит на хората за Богообщение. Модерното общество страда от глад за образи, казва италиaнският семиотик Умберто Еко, и една от основните функции на съвременната култура е да произвежда и налага тези образи. В този смисъл Модерните икони са образи от медиите, сцената, киното, музиката и политиката. И те са емблеми на нашето съвремие, защото са носители са определена представа за красота, сила и талант.

В експозицията темата е интерпретирана от двама автори – Мария Казакова и Георги Митев. Мария Казакова изхожда от идеята за съпоставка между класическите и модерните икони. Според авторката понятието „икона” има смисъла на образец, пример, към които хората се съпоставят и на които биха искали да приличат. Модерните икони заради техния талант и това, което създават са обекти на възхищение и обожание от публиката. Затова художничката в техниката на акварела е разработила портрети на признати в модерната култура икони като Джими Хендрикс, Мадона, Пенелопе Круз, Аксел Роуз, Лили Иванова, София Лорен. Със средствата на маслена живопис образите на Джони Деп, Ейми Уайнхаус, Майкъл Джексън и Невена Коканова. Изображенията са натоварени с поп-арт звучене, близко до плакатното, с много експресивен колорит и художествени изразни средства, които разчупват двуизмерната плоскост на образите и им придават динамика.

Георги Митев представя в изложбата две голямоформатни композиции с портрети на Владимир Путин, както и серия със заглавие ”Ритъм в цвят", пресъздаваща образи от хард рока – DJ, публиката, клубни партита и фестивали. „Винаги съм обичал музиката и процеса на нейното създаване. Няма нищо по-хубаво от това да намериш няколко подходящи звука и да ги аранжираш в музика. Но по-интересно става, когато искаш да създадеш отново всичко това с четка и бои. Целта, която си поставих, е да изобразя звуците, превръщащи се в музика и ритъм, вибриращи между твореца-композитор и неговата публика. Така се получи един експеримент – симбиоза между звук, ритъм и действие. В процеса на работа, слушайки музика ми бе безкрайно интересно да отразя именно този ритъм от музиката, търсейки своето индивидуално експресивно решение на нещата с помощта на цвета, контрастните тонове, контур и фактура. Ритъмът не е достъпен за възприемане единствено чрез слуха. Смятам,че ритъмът в изкуството е визуален такт – посредством цветове, светлосенки, линии, които изразяват движение и създават динамика.” – споделя авторът.
   
Концепцията на изложбата е да представи няколко гледни точки към образите на модерната култура.


◊ ПОВЕЧЕ ЗА АВТОРИТЕ
    
Мария Казакова е родена във Варна. Завършва художествено училище „Любен Каравелов” и Художествена академия за изящни изкуства в Генуа, където се дипломира през 2003 г., след което специализира живопис. През 2001 г. печели конкурс за илюстрация „Аурелио Геллепини”.

Представя свои творби в изложбата „Ерос и шоколад” – Лигури 2005 г. През 2007 г. открива две самостоятелни изложби - „Женският чудовищен хибрид: между антични митове и чудовища от сънищата” в Конгресния център в Алкамо (Сицилия) и „Спомени от дълбокото” в галерия Кортина, Милано. Същата година участва и в една колективна експозиция „Срокове” в Сицилия.

Има участия в множество културни събития. Едно от които е представяне на книгата "Любов в Кейптаун” в Милано през юли 2008 г., където подготвя сценографията, експонирайки свои платна. Нейни картини са публикувани в артистични издания с международен авторитет. Едно от тях е английското списание „Illustration".
   

Георги Митев
2011
Завършва магистратура в Национална художествена академия (спец. Живопис)
· Участва в 10-та годишна изложба "30x30" Галерия "Астри", гр. София
· Участва в изложба "Новите лица”, Галерия "Актив Арт”, гр. Варна
2010
· Участва в 9-та годишна изложба "30x30”, Галерия "Astry”, гр. София
· Участва в изложба във Виена, Австрия "160 удара в минута - Техно културата, като начин на живот”
· Участва в изложба "Арт Симпозиум”, Истанбул, Турция, с част от серията му "160 удара в минута - Техно културата, като начин на живот”
2009
· Изложба в SOCIETE GENERALE Bank с част от серията му "160 удара в минута - Техно културата, като начин на живот”, гр. София
· Самостоятелна изложба в галерия "Навил Арт”, гр. Варна, "160 удара в минута - Техно културата, като начин на живот”
· Участва в пленер и изложба "Дарик Радио Пленер 2009”, гр. Варна
· Участва в пленер и изложба гр. Банско
2006-2009
· Участие в изложба "Дипломни работи 2009/2010”, организирана от СБХ и НХА, където печели втора награда със серията си "160 удара в минута - Техно културата, като начин на живот”
· Участва и печели редица академични награди в конкурси и изложби организирани от НХА и СБХ
2005 - приет в Национална художествена академия (спец. Живопис)
2000-2005 - учи в НУИ "Добри Христов”


Автор:
Доротея Павлова
Публикация:
07.04.2012 г. 14:18
Етикети:
арт новинигалерия Актив АртВарнаживописизложба
Модерните икони
Георги Митев
Мария Казакова
Посетено:
2072
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/2/news/14520-modernite-ikoni-v-galeriya-aktiv-art-varna