Изложби

Усмивката лекува

Нова рецепта за смехотерапия чрез карикатура и вицове

Усмивката лекува


◊ СЪБИТИЕТО

В годината на 40-ия си рожден ден Музеят „Дом на хумора и сатирата” отново ще покаже своя колекция в „изложбеното” пространство на МБАЛ „Д-р Тота Венкова”. Преди близо две десетилетия екипът на Веселата къща и д-р Тодор Шандурков започнаха да оживяват фоайето пред лекарските кабинети за функционални изследвания, като разположиха в него първата хумористична изложба. И така – всяка година – непременно преди професионалния празник на медиците 7 април, а често по няколко пъти, Домът подготвя и показва тук различни свои изложби. Ето вече е написана и поредната – най-новата рецепта за лек с помощта на смях чрез изложбата „Усмивката лекува”.

Експозицията ще може да се разгледа още в края на седмицата, ще дава кураж на пациентите, ще внася ведрина и настроение в делниците на лекарите и персонала в МБАЛ.


◊ ИЗЛОЖБАТА

Терапията, която предлага Домът на хумора и сатирата, е много приятна – чрез усмивка. Експонираната колекция е от художествения фонд „Хумор на народите”. Сред всичките над 40 творби на майстори на карикатурата от Аржентина, Белгия, България, Германия, Гърция, Египет, Иран, Китай, Полша, Румъния, Русия, Украйна, Франция, Чехия ни предстои да видим и карикатури от габровеца Иван Цачев и от класиците Илия Бешков и Борис Димовски, от младия Николай Чернишев (Русия), Бохумил Цеплеха (Чехия), Луис Рауволф и Валериу Курту (Германия).

Ще се посмеем на онзи доктор, който е поставил слушалката върху джоба на пациента си, а не върху гърдите му, няма да потреперваме от вида на скалпели, спринцовки и строга болнична атмосфера. Дори ще простим с усмивка на разсеяните санитари, обърнали носилката с пациента си (В. Василев) и няма да търсим прилика с наши познати сред несръчни и разсеяни медицински сестри, доктори и друг медицински персонал. Защото карикатурите от изложбата „Усмивката лекува” представят по комичен начин сепващата атмосфера на операционната зала, на лекарския кабинет, изобщо всеки досег с болницата и всичко около нея. Има толкова вицове за медицински сестри – карикатуристите сякаш също искат да ни убедят, че всяка млада медицинска сестра е тест колко сериозно болен е даден пациент, т.е. по определени реакция на болника разбираме: всичко е наред, очаква го дълъг живот!

А серията миниатюри от Борис Димовски, почетен гражданин на Габрово тъкмо за приноса му в изграждането на ДХС и популяризирането на местния хумор и габровския карнавал, ще бъде връзката с избраните габровски вицове. Затова и посланието на Веселата къща е: пожелаваме ви смях и здраве в годината на нашата 40-годишнина, не се отказвайте от най-приятната и евтина терапия – смехотерапията.

Автор:
Венета Георгиева-Козарева
Публикация:
04.04.2012 г. 16:29
Посетено:
3073
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/2/news/14503-usmivkata-lekuva