Изложби

“Чудният свят на Кеца” - живопис, акварел и рисунка

Кръстьо Тодоров-Кеца в Арт галерия "Ларго"

“Чудният свят на Кеца” - живопис, акварел и рисунка


◊ СЪБИТИЕТО

Арт галерия "Ларго" представя

“Чудният свят на Кеца”
живопис, акварел и рисунка
на Кръстьо Тодоров-Кеца

05 април – 25 април 2012 г.,
Откриване – четвъртък, 05 април 2012 г., 18.30 часа  


◊ ЗА ИЗЛОЖБАТА

В четвъртък, 05 април, от 18.30 ч. се открива петдесет и деветата поред изложба в Арт галерия “Ларго” под наслов “Чудният свят на Кеца”. За първи път със самостоятелна изложба-живопис в галерия “Ларго” и във Варна гостува бургаският художник Кръстьо Тодоров–Кеца. Автор с богата творческа биография, с 40 самостоятелни изложби зад гърба си, художник на Бургас за 2011 година, оценен по достойнство, многократно канен и представян от сериозни западни галерии като галерия “Любке”, Франкфурт, галерия “Алтернанс”, Франция, галерии в Англия, Шотландия, Австрия, САЩ, най-после бургазлията прекосява краткото разстояние на север, за да се срещне с взискателната варненска публика.

Арлекини, рибари, русалки... серенади, целувки, въздишки... шепот, нежност, носталгия... синьо, нежно-розово, перлено-сиво... летящи риби, безкрайно-дълги дакели, сини луни... Арлекините мечтаят... или свирят на тромпет... на някоя девойка... или на някоя раковина... която ще погълне нежната, меланхолична мелодия... а някой друг, отвъд морета и океани... допира друга раковина до ухото си и слуша... Един рибар... лице, обрулено от вятъра... ръце, жилести и мускулести, но прегръщащи нежно... Дърво и птичка, грамофон... и диалог безмълвен под дървото и под звуците на грамофона... Страж самотен на морския бряг... нежна виолетова вечер... и малка топлинка в прозорчето свети и пулсира...

Това е съвсем кратката анотация към поетичните картини на Кеца, които ще видим в “Ларго” през април. Прецизен рисувач, прекрасен колорист, автор с тънко чувство за хумор, внимателен към детайла, бургазлията ще ни разкаже морски приказки и рибарски лакърдии, истории за тъжни клоуни и меланхолични арлекини, разкази за дългокоси русалки и нежни любими. Кеца има своя характерна сюжетност, почеркът му на художник е разпознаваем с типичния рисунък, съчетаващ абстрактност и конкретика, пречупена през призмата на гротескността. Особено важен за въздействието на неговите творби е специфичният колорит на творбите му, най-вече на маслата и акварелите, който той използва – нежна, пастелна гама, цветовете са сиво, синьо, зелено, розово, виолетово, с перлени отблясъци, прозирни и ефирни. Композициите му са често изчистени и небъбриви, в картините му има много пространство и въздух. Това придава на творбите му поетичност и мелодичност, лекота и свобода на изказа и най-вече на въображението.

Елате да се насладите на непознатия, приказен, чуден свят на Кръстьо Тодоров-Кеца в Арт галерия “Ларго” от 05 до 25 април.


◊ ЗА ХУДОЖНИКА

Кръстьо Тодоров–Кеца е роден на 08 юни 1959 г. в Бургас. През 1978 г. завършва Художествената гимназия в Казанлък, а през 1985 г. се дипломира във ВТУ “Св. св. Кирил и Методий”, Велико Търново, със специалност “Живопис”. Кръстьо Тодоров работи в областта на живописта, акварела, рисунката. От 1991 г. досега има 40 самостоятелни изложби в Бургас, Пловдив, София, както и в различни галерии в най-големите европейски градове - Франкфурт, Париж, Лондон, Глазгоу, Нюкасъл, Гмунден - Австрия, Шчечин и Варшава, Полша и др. Представял е България в групови изложби в Лиеж, Брюксел, Анкара, Париж, Ланкастър, Пенсилвания. Картини на Кеца редовно се класират за участие в Биеналето на хумора и сатирата в Габрово и в Балканското квадриенале на живописта в Стара Загора. Художник на годината на Бургас за 2011 г. Живее и работи в Бургас.
Автор: Нели Вълчева, галерист
03.04.2012 г. 18:40
Посетено: 3301
Линк към публикацията:
https://kulturni-novini.info/sections/2/news/14498-chudniyat-svyat-na-ketsa-zhivopis-akvarel-i-risunka