Изложби

Hello World - дигиталното изкуство и интеракцията

Младите артисти от програма "Дигитални изкуства" в НХА

Hello World - дигиталното изкуство и интеракцията
„Да свириш на художник", Албена Баева


◊ СЪБИТИЕТО

На 05.04., четвъртък, от 18 ч. в рамките на платформата за съвременно изкуство и млади автори „Място за срещи“ на галерия „Васка Емануилова“, филиал на СГХГ, се открива изложба на първото поколение художници, завършили магистърска програма „Дигитални изкуства“ в НХА, с куратор Рене Беекман.


Hello World

Албена Баева, Николета Бончева, Нели Борисова, Стефан Дончев,
Яна Крачунова, Мартин Пенев

05.04.–06.05.2012

Галерия "Васка Емануилова" (филиал на СГХГ)
бул. “Янко Сакъзов”, 15


◊ ЗА ИЗЛОЖБАТА

„Hello World“ („Здравей, свят“) е първата групова изложба извън Академията на младите автори, завършили магистърската програма по дигитални изкуства. Самата програма, която е първа по рода си у нас, стартира през 2008 г. Четири години по-късно в изложбата „Hello World“ е представено ново поколение професионално обучени в работа с дигитални медии художници от страната.

В техните произведения доминира интеракцията с публиката и силният социален аспект. „Да свириш на художник" на Албена Баева третира две обществено значими теми, като едновременно търси мястото на агресията в съвременния свят и отправя остра критика към начина, по който обществото ни се отнася към културата. Тема на „Like бомба” на Яна Крачунова е новият световен ред, в който чуждестранните фирми, стоящи зад социални мрежи като Facebook, знаят повече за нас, отколкото разузнавателните служби на собствените ни държави. Интерактивната инсталация "Destination" на Николета Бончева ни кани сами да нарисуваме картина на решенията си. В дигиталното огледало, което представлява работата „Изтриване" на Стефан Дончев, можем да заличим илюзиите си или да се сдобием с нови. Нели Борисова ползва в работата си „Казан балон, спукан камък" един голям камък като дигитално средство, за да напомни за тежестта на думите ни. Големите малки копчета, които са навсякъде в живота ни, са тема на работата „Бутон" на Мартин Пенев.

Всичките тези интерактивни работи превръщат изложбата „Hello World” в забавна поредица от игри с публиката. Докато се забавлявате обаче, се пригответе да откриете множеството нива на значение във всяка една от тях.

Повече за изложбата, авторите, както и представяне на отделни работи можете да видите и прочетете в блога на изложбата: hello-world-bg.posterous.com


Куратор на изложбата е Рене Беекман. Той е завършил художествената академия АКИ в Холандия през 1992 г., специализация „Медийни изкуства”. Оттогава работи като художник, критик, теоретик и куратор. В България е съорганизатор на Доркбот София, Игнайт София и xfilm lectures, и е участвал в организацията на xfilm festival и DA Fest, и други. Част е от екипа, който е създал програмата по „Дигитални изкуства” в НХА, където и преподава.

Изложбата се осъществява с подкрепата на Национален фонд „Култура“, Национална художествена академия и Роботев.
Автор:
Петър Димов, СГХГ
Публикация:
03.04.2012 г. 18:18
Посетено:
1437
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/2/news/14497-hello-world-digitalnoto-izkustvo-i-interaktsiyata