Изложби

На архитектите с усмивка

Изложба на Маргарита Денева в Дома на архитекта, Варна

На архитектите с усмивка


◊ СЪБИТИЕТО

На 3 април от 18.00 ч. в Дома на архитекта Варна, ул. „Мусала” 10, ще бъде открита изложба с рисунки на известната художничка Маргарита Денева с посвещението „На архитектите с усмивка”.

Медиите са поканени на среща с художничката в същия ден от 13.00 ч.

 

◊ ИЗЛОЖБАТА

Кураторът на изложбата, доц. д-р арх. Станчо Веков разказва:

„Изложбата „На архитектите с усмивка” Маргарита Денева подготви специално за Дома на архитекта. Формалният повод е Първи април - Денят на хумора, но колегиалният жест не е случаен. Творческите контакти с варненската архитектурна колегия заемат трайно място в богатата биография на художничката. В Дома на архитекта се намират няколко нейни творби, стенописвани алафранги, изпълнени през 1972 година, когато арх. Камен Горанов работи по реконструкцията на възрожденската къща за Дом на архитекта.

Изложбата „На архитектите с усмивка” включва 21 рисунки, подготвени като тематична колекция, посветена на архитектите и днешното наше битие, в което смешното и тъжното фокусират вниманието към негативите на прехода - инфлация на ценностите – морални и материални и деформация на отношенията – социални и личностни.

Сюжетите са познати - презастрояването на курортите, неугледните обществени пространства на комплексите, спекулата с имоти и терени, корупцията в държавните институции.

Поднесени с лекота и завидно майсторство, изпълнени в смесена техника - графика и темпера, рисунките въздействат с пестеливата линия и ярките цветни петна, които внасят много пролетно настроение. Специално заслужават да бъдат отбелязани находчивите текстове, които правят контакта със зрителя още по-силен.

В 21-та си самостоятелна изложба Маргарита Денева ни изненадва с острия поглед на неподозиран сатирик и искреното любопитство на истински изследовател. Разкривайки любопитни пластове в човешките взаимоотношения, тя използва едно елегантно чувство за хумор, което върви ръка за ръка с ведростта и великодушието на твореца като един визуален урок по мъдрост. Без съмнение, както живописните изложби на Маргарита Денева, така и последната й изложба с рисунки „На архитектите с усмивка” ни среща със стойностите на едно човешко и вълнуващо изкуство.”


 

Автор: Виолета Тончева
02.04.2012 г. 13:45
Посетено: 1023
Етикети: Дом на архитекта, рисунки, арт новини, Варна, изложба, Станчо Веков, На архитектите с усмивка, Маргарита Денева
Линк към публикацията:
https://kulturni-novini.info/sections/2/news/14483-na-arhitektite-s-usmivka