Изложби

Vivacom Аrt Hall представя изложбата "Дървото на живота" от 2 април

Изложбата с куратор Игната Василева включва творби на девет български автори

Vivacom Аrt Hall представя изложбата "Дървото на живота" от 2 април


◊ СЪБИТИЕТО

От 2 до 15 април във VIVACOM Art Hall можете да видите изложбата „Дървото на живота“ с куратор Игната Василева.

Проектът представя модерни интерпретации на вечната тема за връзката между човека и природата на девет доказали се български автори: Ева Димитрова, проф. Илия Илиев, Игната Василева, Люба Халева, Любен Генов, Петя Денева, Слав Недев, Чавдар Вълов и Ясен Иванчев.

Всеки от художниците е използвал различни изразни средства, но общото в творбите им е новаторският подход в тълкуването на универсалната тема.


◊ ПОВЕЧЕ ЗА ПРОЕКТА

Кураторският проект на Игната Василева има за цел да покаже как художникът става част от хармоничната картина на видимия свят и я пренася върху платното, за да представи своето виждане за най-прекия път между човека и природата. Подходът на авторите е искрен, поетичен, възторжен и абстрактен, и в същото време реалистичен, противоречив и лаконичен. Артистите изразяват своите послания и дават цялостен облик на новите си търсения, отговаряйки на въпроса как е възможно постигането на блажената хармония с изначалното.

„Бдим над нашия Рай, защото той крие в себе си надеждата ни, че няма да има вече изчезнали  гори, птици, животни ...” – споделя Игната Василева. Неслучайно и дървото на живота е представено с вековния дъб от село Книжовник в Източните Родопи – представител на едно от най-застрашените от изчезване природни местообитания – старите широколистни равнинни гори.

Проектът пряко засяга темата за опазването на природата и е реализиран в партньорство с Българското дружество за защита на птиците (БДЗП) - природозащитна гражданска организация, която от 1988 г. работи за опазването на дивите птици и българската природа. БДЗП е партньорът за България на BirdLife International – най-старата световна организация за защита на птиците.

“Дървото на живота“ е във VIVACOM Art Hall от 2 до 15 април. Официалното откриване е на 2 април, понеделник, от 17:30 до 19:00 часа.

Вход свободен.
Автор:
Таня Недялкова
Публикация:
02.04.2012 г. 11:53
Посетено:
1562
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/2/news/14480-vivacom-art-hall-predstavya-izlozhbata-darvoto-na-zhivota-ot-2-april