Изложби

Изложба "Пластични диалози" - Иван Кънчев Иванов и Станимир Кошничаров

Керамика и живопис в галерия-книжарница "София Прес"

Изложба "Пластични диалози" - Иван Кънчев Иванов и Станимир Кошничаров
Станимир Кошничаров. Междукоренни мисли.


◊ СЪБИТИЕТО

Пластични диалози
Иван Кънчев Иванов / Станимир Кошничаров

02.-13.04.2012

Откриване: 2 април, от 18 до 20.00 ч.
Галерия-книжарница "София Прес", ул. “Славянска” 29


◊ ИДЕЯТА

„Изложбата представя две посоки на пластическо изследване на формата, развити в керамична скулптура и в живопис. На пръв поглед в работата на двамата художници трудно могат да се открият паралели, но събрани заедно, техните произведения създават диалогична среда. Публиката ще се срещне с картини и пластики, породени от желанието за общуване, за споделяне и дори за промяна на определени визии и модели на възприятие. Нещо повече - в тази изложба е включена и позицията на хора, който обичайно не влизат в галерии; поне в България това все още е рядкост.

Повече от десет години Иван Кънчев Иванов изследва задълбочено способността и нуждата на незрящите и зрящите хора да усещат триизмерната форма в изкуството. Характерно за работата му е желанието да постигне естетическо въздействие, както за виждащите, така и за тези с нарушено зрение. Това е една пълноценна и богата форма с дълбоко съдържание и скрити послания. Същевременно тя е много съвременна и това, че е съобразена със специфичните изисквания за възприемането й от незрящи, само обогатява допълнително нейния силует с вграден рисунък и характерни релефни и обемни структури. В някои случаи произведенията включват функцията на съдове, в други са чисти пластични форми. Едно от важните условия при общуването с тези предмети е те да бъдат целенасочено възприемани и тактилно (чрез докосване).

Изложбата в галерия "София Прес" представя работата на Иван Кънчев Иванов от последните няколко години, а тя се отличава с повече цветност и по-голям мащаб на отделните творби.

Станимир Кошничаров е художник с изключително съвременно усещане за цвят и композиция. Произведенията му имат своята основа в абстрактния експресионизъм, но той продължава работата в тази посока с размах и категоричност. Неговата, на пръв поглед лишена от фигуративност, живопис, почти винаги съдържа и „насочващи” елементи от реалността. Това е експресивна, многопластова, пространствена живопис, която често създава асоциативни препратки. Градена е на основата на интуитивния рефлекс, черпещ от съдържанието на дадена среда или ситуация. Композициите представляват „колажирани” цветни петна на принципа на контраста, като в някои случаи те се преливат, в други се противопоставят или влизат в динамичен диалог. Често сред цветните напластявания изплуват очертанията на познати реални предмети, което създава усещането за наблюдаване на интериор или екстериор.

След като учи няколко години в софийската художествена академия, авторът продължава обучението си в областта на живописта в Хановер, Германия (1999-2006). До момента е представял своите произведения основно в чужбина, така че настоящата изложба ще покаже за първи път по-цялостно неговото творчество пред българската публика.”
Светла Петкова


◊ ПОВЕЧЕ ЗА АВТОРИТЕ
  
Иван Кънчев Иванов е роден през 1973 в Русе. Завършва „Керамика” в НХА, София, през 2000 и Психология в Русенския университет през 2006. През 2011 получава образователната и научна степен „Доктор” към катедра „Скулптура”, НХА. Има множество участия в общи изложби и различни форуми за изкуство в България и в чужбина, както и 11 самостоятелни изложби у нас от 1997 г. до днес. Печелил е награди и отличия в различни конкурси, сред които награда на фондация “Култур Контакт”, Австрия, 2007, и от Международното биенале за съвременна керамика в Шанхай, Китай, 2010. Негови творби са част от световни музеи и центрове на керамиката и частни колекции в България и в чужбина (САЩ, Австрия, Швейцария, Испания, Хърватия, Португалия, Китай). Автор е на книгата „Тактилна керамика” (изд. Нов живот, София, 2007), публикувана и на френски език през 2008.

Станимир Кошничаров е роден през 1973 в гр. Средец. В периода 1995-1999 учи „Текстил” в НХА, София, след което от 1999 до 2005 продължава обучението си във Висшето училище за изобразителни изкуства в Хановер, Германия – специалност „Живопис”. През 2006, отново там, завършва и Майсторски клас по живопис при проф. Верена Фернунфт. Участвал е в множество изложби у нас и в чужбина.


Автор:
Олимпия Николова
Публикация:
01.04.2012 г. 22:48
Етикети:
София Пресгалерия-книжарницаживопискерамикаарт новиниизложба
Станимир Кошничаров
Пластични диалози
тактилно изкуство
Иван Кънчев Иванов
Посетено:
2165
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/2/news/14475-izlozhba-plastichni-dialozi-ivan-kanchev-ivanov-i-stanimir-koshnicharov