Изложби

Дни на японската култура в галерия "Париж-Москва"

Изложба на Йошими Футамура

Дни на японската култура в галерия "Париж-Москва"


◊ СЪБИТИЕТО

Арт Галерия “Париж-Москва” организира първата по рода си изложба на жена - японски керамик в България. Световноизвестната Йошими Футамура ще представи свои творби в столицата от 4 до 16 април 2012 г. Изложбата се организира съвместно с Посолството на Япония в България.

Експозицията ще може да се види в представителните зали на Дома на Москва в София за период от две седмици. В атмосферата на изложбата ще има и редица тематични събития от японската култура, като чайна церемония, дефиле на кимона, урок по оригами, урок по калиграфия и др.


◊ ЗА АВТОРА И ИЗЛОЖБАТА

Йошими Футамура е родена в Япония. Учи в различни школи, а по-късно се премества в Париж, където продължава изучаването на изкуства. Участвала е в редица съвместни и самостоятелни изложби по цял свят. Била е награждавана многократно в международни конкурси в Германия, Корея, Япония, Франция, Китай, Испания, Белгия и др.

„Работя с глина от много години. Винаги съм смятала,че тя излъчва една специална енергия, толкова необхватна и толкова необяснима. Чрез моята работа и моите творби, аз се старая да пресъздам тази нейна енергия, като третирам глината като жива материя. В техниката си използвам смес от песъчлива глина и порцелан, често работени на плочи. Играя с контраста между материите. Намирам извора, вдъхновението за моето творчество в природата. Японските ми корени обясняват тази тясна връзка между моята работа и това, което виждам и чувствам в дърветата, планините и цялата природа”, казва Йошими Футамура.

Японската керамична школа е най-утвърдената и известна в света. Творбите на нейните представители са търсени и излагани в престижни галерии и арт пространства в Ню Йорк, Париж, Берлин и Лондон.


Автор:
Йорданка Костадинова, галерист
Публикация:
30.03.2012 г. 00:35
Етикети:
Японияяпонска културакерамикаарт новиниизложба
Йошими Футамура
арт галерия "Париж-Москва"
Посетено:
1740
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/2/news/14462-dni-na-yaponskata-kultura-v-galeriya-parizh-moskva