Изложби

Шедьоври на българската живопис в Сливен

Изложбата „Майстори на българската живопис” от НХГ гостува в Сливен

Активната дейност на Художествена галерия „Димитър Добрович” в Сливен за показване на съхранените тук и съществуващите в други градове художествени богатства на България, намериха израз в гостуващата в града под Сините скали сбирка от „знакови творби” на Националната художествена галерия, София, част от които - неекспонирани.

Афинитетът на сливенци към изобразителното изкуство е намирал проявление в отношението им към запомнящите се сбирки на родното и европейското художествено наследство, намиращи се в Сливен, сред които сбирка „Западноевропейско изкуство”, дарена на града от Богомил Райнов, към графиките на Илия Бешков (дар от Надя Неделина-Гетман), картините на Сирак Скитник, иконната сбирка в града и т.н. Търсенията на творците от различни страни  на Европа станаха достояние на сливенци в последните години чрез гостуващи експозиции, осъществени чрез интеграционните връзки на Художествена галерия „Димитър Добрович” (директор Даниела Ненчева) с културните институти на съответните държави в София. Така ценителите в Сливен на изкуството в различните му жанрови проявления се докоснаха до сбирки, представящи рисунки и макети на великия Леонардо да Винчи, до света на венецианските маски, културните забележителности на руската столица и др.

Сливенската зала „Сирак Скитник” приюти тези дни и гостуващата изложба „Майстори на българската живопис” от НХГ, чието представяне в културни центрове на страната се осъществява с финансовата помощ на Министерството на културата. Поставянето от директорката на Художествена галерия „Димитър Добрович” на събитието сред елитните прояви на културния институт за настоящата година, бе подкрепено и от думите на открилата изложбата Слава Иванова - директор на Националната художествена галерия в София. Тя изрази задоволство сбирката да бъде показана в „град с толкова богат художествен фонд и силна традиция”, имайки предвид творбите на българската класическа живопис от постоянната сбирка на сливенската галерия и богатия „художествен живот” в „града на войводите”.

Своя оценка за стойността на гостуващата сбирка и критериите за подбор на творбите изрази на откриването и главната уредничка в НХГ Бистра Рангелова (куратор на изложбата), подчертавайки, че включените (след мнение и от специалистите по реставрация) 77 на брой шедьоври са показателни не само за стила и творческата индивидуалност на своите автори, но жалонират периоди и процеси в художествения ни живот през некраткия период от Освобождението на България от османско владичество до средата на XX век.

Картините свидетелстват не само за направленията и развитието на родното изкуство, но и за неговото успоредяване с тенденциите в развоя на европейското. Така посетителите се съпричастяват с търсенията и темите в изобразяване на историята, национално-освободителните борби на народа ни и българското битие в картините на Ярослав Вешин, Антон Митов и Иван Мърквичка; с известните от христоматиите, носещи настроение и родна хубост моми на Владимир Димитров-Майстора и др. Те се впечатляват от „модерния поглед”, вплел европейските тенденции, в картините на Иван Милев и Панайот Тодоров (Сирак Скитник), вглежда се в портретите на Елена Карамихайлова, Никола Михайлов, Стефан Иванов и др., в художествения свят на живописците Пенчо Георгиев, Васил Бараков, Ненко Балкански, Дечко Узунов и други първомайстори на живописта. Посетителят е завладян от необикновените внушения и техника в Милевата картина „Зимна приказка”, застоява се пред „Пейзаж от Венеция” на Елиезер Алшех или пред известното платно на Иван Ненов „Тоалет”.

Експозицията буди интереса и на обикновения ценител, но и на специалиста, както ще съдейства с художествената и познавателната си стойност и за стимулиране личностното развитие на подрастващите. Всеки посетител, съобразно вкуса, художествената си култура и настроение, ще намери и „преоткрие” своя художник и картина, които да докоснат и завладеят емоционалния му и мисловен свят. Такива са надеждите и на организаторите на изложбата, завладяващи със своята решимост – въпреки затрудненията във време на финансова криза - да търсят източници за показване художествените богатства на НХГ пред широките кръгове от посетители в страната.

Сливенци и гостите на града могат да се докоснат до 22 април т.г. до уникалните платна, някои от които през последните години невключвани в сбирките на Националната художествена галерия. 

Автор:
Иванка Денева
Публикация:
28.03.2012 г. 23:31
Посетено:
1300
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/2/news/14450-shedyovri-na-balgarskata-zhivopis-v-sliven