Изложби

И студентът е оцелял, защото се е смял

Студенти и преподаватели в съвместна изложба

И студентът е оцелял, защото се е смял


◊ СЪБИТИЕТО

И студентът е оцелял, защото се е смял

Така иронично звучи темата на една от изложбите в Музея „Дом на хумора и сатирата”, посветена на 40-годишнината на институцията.

На 1 април в зала 5 преподаватели и студенти от Факултета по изобразителни изкуства на ВТУ „Св. св. Кирил и Методий” ще поздравят със своята колекция рожденика и почитателите на комичното, а и ще привлекат вниманието на утрешните възпитаници на университета в старопрестолния град. Не е за подценяване и фактът, че бъдещите участници в Международното биенале на хумора и сатирата в изкуствата ще направят уверената си крачка към големия форум, ще придобият увереност и самочувствие, че у нас, тук и сега също има простор за разгръщане и оценка на таланта им.

 

◊ ИЗЛОЖБАТА

Между Факултета по изобразителни изкуства и ДХС има подписан договор за сътрудничество, но той би бил само формалност, ако не е творческият подход при реализирането му. Пред нас е втора изложба с емблемата на ВТУ само за последните няколко месеца. Творбите в нея са специално подготвени и подбрани тематично, само каламбурите със заглавието на изложбата са няколко. Амбициозно е избрана датата 1 април, когато Домът ще грейне с най-новите си колекции и „златните” си изложби, специално посветени на годишнината. Темата също е предизвикателство и само на пръв поглед предполага лесен подход. (За любознателните ще кажем, че в експозицията ще видят 76 творби – плакат, графика, живопис, скулптура – от 71 автори, между които 13 преподаватели и 58 възпитаници на Факултета). Предизвикателство е да си само второкурсник, примерно, а да се окажеш в една изложбена зала редом с достопочтения си професор, това е задължаващо и за двете страни. Пространствата стават безкрайно големи, и ако стените в учебното ателие могат да „помогнат”, тук си напълно сам пред голямата публика.

 

◊ УЧАСТНИЦИТЕ

Всеки, който следи развитието на Международното биенале, ще разпознае в съвместната изложба на студенти и преподаватели творби на носителя на „Златният Езоп” (2007) доц. Цветан Колев, на носителя на първа награда за скулптура (1999) и председател на международното жури на Биенале 2003 проф. Стефан Лютаков (той е един от инициаторите за творческите контакти между ВТУ и ДХС и куратор на настоящата изложба, заедно с доц. Ив. Узунов), както и на други участници от преподавателския състав, част от които са откривали самостоятелни изложби през годините или имат по няколко участия в различни раздели на Биеналето (доц. Й. Йорданов, д-р Д. Янева, М. Джановски, Кр. Друмева, Г. Цветкова, Т. Тодоров, М. Караиванова, М. Млячкова). Присъствието на професори и доценти не смущава със сух академизъм, напротив, тяхното участие е артистично и философски вглъбено едновременно. Подобно задълбочено вникване в темата и опит да се намерят най-атрактивните изразни средства, да се „победи” материалът, откриваме и в творбите на П. Чиновски, както и в интереса към фолклорната стихия (Е. Лефтерова, П. Георгиева). С много хъс са работили няколкото студенти от Габрово (Д. Боев, Д. Венков, Цв. Христов, К. Койчев, Р. Серафимов), чието участие също ще направи впечатление на младата публика.

 

Изложбата „И студентът е оцелял, защото се е смял” носи настроенията на различни поколения. Колкото и крехко да е началото, което откриваме в творбите на студентите, колкото и релефно да се открояват с присъствието си преподавателите им, всичко в залата е обединено от хумора, сатирата, самоиронията. Под покрива на Веселата къща ни предстои едно интересно общуване, сигурно и малки откривателства и вникване в посланията, излъчвани от всяко едно произведение. Четиридесетият рожден ден на Дома на хумора и сатирата е чудесен повод да забележим, че по трудния път на изкуството са поели или продължават да крачат децата на България в очакване на своите големи откривателства и трудни победи. Музеят „Дом на хумора и сатирата” вече е готов да партнира при следващите им стъпки.

Автор: Венета Георгиева-Козарева
27.03.2012 г. 16:56
Посетено: 1081
Етикети: Дом на хумора и сатирата, юбилей, празнична програма, изложби, Габрово, хумор за студенти, студентски хумор
Линк към публикацията:
https://kulturni-novini.info/sections/2/news/14438-i-studentat-e-otselyal-zashtoto-se-e-smyal