Изложби

Мария Ножарова - "Сънища на ръцете"

Юбилейна изложба

Мария Ножарова - "Сънища на ръцете"


◊ СЪБИТИЕТО

Мария Ножарова - "Сънища на ръцете"

28 март – 16 април

Откриванe – 28 март, 18.00 часа
Галерия на СБХ, ул. „Шипка” 6, етаж 4


Юбилейната изложба на Мария Ножарова „Сънища на ръцете” е послание на духа, трансформирано от вдъхновението в материални форми.

В едно пространство присъстват новите пластични търсения на авторката, съчетани с бегъл ретроспективен поглед към осъществени проекти в монументалната пластика на фасади, интериорни решения, изпълнени в различен материал, както и нейни реализации в кино, телевизия и театър. Този поглед напомня за лица от „Сватбите на Йоан Асен”, „Аспарух”, „Боянският майстор”, „Милионите на Превалов” и др.

 

◊ ЗА АВТОРА

Мария Ножарова е на 83 години и продължава да вае форми. Творческата й биография обхваща много широк диапазон на реализации.

През 1955 година се дипломира в изящния факултет на Художествената академия - специалност „Скулптура”. Още същата година проектира и изработва орнаментални фризове от камък и гипс за сградите на Министерския съвет, Министерството на финансите, ЦУМ, хотел „Балкан” (сега „Шератон”). Продължение на монументалното й виждане се явяват керамичните фасади на пощата в град Балчик, „Дом на алпиниста” в град Враца, хижа „Марциганица” – Асеновград, обекти в Пампорово, Разлог, Банско.

В интериорите на хотели, ритуални и изложбени зали смело съчетава керамика с дърво, текстил и метал. Мария Ножарова проектира пространственото оформление на международни изложения в Лайпциг, Осло, Брюксел, Москва, Лондон, също и етнографски комплекс „Етъра”, музеи в Смолян, Карлово, Сливен, Шумен, Русе, Сребърна.

Тя е дългогодишен преподавател в „Техникум за художествени занаяти”, прераснал в днешната „Гимназия за приложни изкуства”. Там също не остава еднопосочна. Преподава история на изкуството, плакат, аранжиране, реклама, бутафория, текстил. Автор е на книгите „Бутафория във витрината” и „Търговско знание и реклама”.

Тя се отправя в нова посока като художник-постановчик в киното. Проектира реквизит, каляски, брони, оръжия за „Сватбите на Йоан Асен”, костюми, юрти, грим и перуки за “Аспарух”. Проектира костюмите за „Боянският майстор”, художник е на „Смъртта на заека” и т. н. Продължава в Българска национална телевизия с костюмите за „Милионите на Превалов”, театрални и музикални постановки, новогодишни програми, балетни постановки. Получава 3 награди „Златна антена”.

Мария Ножарова е и сценарист на документалните филми „В света на живописта”, „От лоената топка до моста на Бяла”, „Приказка за самотата”, „Сънища бели”, „Йоан Кукузел”.

Изкуствоведските си търсения Мария Ножарова споделя в много публикации и участия в международни симпозиуми. Продължава да работи в тази област и подготвя издаването на книга, която да обхване темите, вълнували я през годините.

Изложбите на художничката имат своеобразно послание, изразено в заглавието на всяка от тях: „Към светлината”, „Време”, „Дървото на живота” и сега – „Сънища на ръцете”, „Крилото на пеперудата”, „Вавилонска кула”, „Шамански поход”, „Нарцис” са някои от имената на новите произведения на авторката.

Ето какво казва тя за работата си:


 „... Рецептата е много лесна:
Необходимо е късче земна плът,
                                  наречена глина,
ръце,
             покръстени в майсторство,
вдъхновение
                                и малко светлина,
избликнала от душата.
Получава се нещо материално,
облъхнато от радост и страдание.
След това то се хвърля
                                  в огъня на пещта.
Във времето към хилядата градуса,
глазурата,
                    обгърнала снагата му,
                                     се стопява
                                          и слива с него,
преродила
             сивотата на суровия материал
                                  в багрите на дъгата.
Това е тайната на моята керамика.”

 

Автор:
СБХ
Публикация:
26.03.2012 г. 10:33
Посетено:
3704
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/2/news/14415-mariya-nozharova-sanishta-na-ratsete