Изложби

"През погледа на жената" в "Галерията на Ева"

Светла Косева, Красимира Генова, Мария Чакърова

"През погледа на жената" в "Галерията на Ева"


◊ СЪБИТИЕТО

"През погледа на жената"
Светла Косева, Красимира Генова, Мария Чакърова

Една изцяло дамска компания гостува през най-свойствения за нежния пол месец в „Галерията на Ева” (от 22 март до 04 април).

Художничките ще покажат на всички гости света през своите очи, изпълнен с красота, хармония, мечтание. Толкова различни като звучене, творбите им се впускат в една еклектична зависимост, един своеобразен диалог, показващ дълбочината и многоликостта в женската душевност.


◊ АВТОРИТЕ

Светла Косева е родена през 1970 г. в гр. Варна. Завършва Художествено училище за изящни изкуства "Ц. Лавренов" в гр. Пловдив. Има много самостоятелни изложби в Лондон, Варна, Пловдив и София. През 2008 г. е номинирана за участие в Национална изложба на АЛИАНЦ България за живопис. Картините й са част от общи национални и международни изложби във Варна, София, Пловдив, Габрово, Севлиево и Лондон.

В творчеството си се влияе от класическото черно-бяло кино и старите снимки и картички, заредени с френския полъх на изобразителното изкуство. Критиците я определят като българския Моне. Картините на Светла Косева са лирични като изказ, нежни, фини и чувствени, изпълнени с романтични настроения, загадъчни и магнетични, изпълнени със светлина и ята птици, създаващи красивата илюзия за вечната любов.


Красимира Генова е родена през 1957 г. Живее и твори във Варна - работи като професионален художник от 32 години, рисува основно в сферата на пейзажа, натюрморта и фигуративната живопис. Нейните картини са изпълнени с духовността и величието на природата. В биографията й има както самостоятелни, така и много сборни изложби в България и чужбина. Нейни творби са притежание на частни колекции във Франция, Люксембург, Германия, САЩ, Англия, Япония, Холандия и др.

В изложбата участва с цветни пейзажи и букети, които отвеждат зрителя в уханния свят на пролетта и носят много настроение и топлина.


Мария Чакърова е родена през 1948 г. във Варна. Завършила е Графика във ВТУ „Св. св. Кирил и Методий” през 1973 г. Има зад гърба си много съвместни и самостоятелни изложби в Холандия, Австрия, Франция, САЩ, Япония, Гърция, Унгария, Сърбия, Германия, Полша и България. Участвала е в множество престижни графични световни форуми като биенале на графиката във Варна, Канагава (Япония), Маастрихт (Холандия), Краков (Полша), триенале на графиката в София и други. Отличена е на III биенале на графиката във Варна. 1985 година й е присъдена награда "Варна". Удостоена с награда "Sokoloff", присъждана от лионското общество за изящни изкуства, както и с почетен медал на град Лион.
 
Мария Чакърова работи в областта на графиката, акварела, графичния дизайн и най-често в областта на живописта. Сега художничката се представя с живописни творби, в които светлината и цветът, играта, полетът, тишината, отражението са показани „През погледа на жената”...




Автор:
Галерията на Ева
Публикация:
25.03.2012 г. 15:33
Посетено:
1704
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/2/news/14404-prez-pogleda-na-zhenata-v-galeriyata-na-eva