Изложби

Изложба на Иван Кирков (1932-2010)

Ретроспективна изложба

Изложба на Иван Кирков (1932-2010)

 

◊ СЪБИТИЕТО

На 28 март 2012 г. в зала „Райко Алексиев” на ул. „Раковски” 125 в София ще бъде открита ретроспективната изложба на неотдавна напусналия ни Иван Кирков, който в началото на тази година щеше да навърши 80-години. Той беше един от най-забележителните, оригинални и високоинтелектуални творци на съвременното българско изкуство, работил в областта на живописта, илюстрацията и монументалните изкуства, на когото развитието и разбирането за модерна естетика у нас дължи особено много.

Времето все повече ще осмисля значението на твореца Иван Кирков в контекста на визуално-естетическите процеси в изкуството на България от 60-те до днес. Той винаги беше едновременно дистанциран от суетните борби за влияние в рамките на казионната организираност на художествения живот у нас и постоянно присъстващ като фактор в развитието на визуалните представи на няколко поколения творци.

Беше и рядък пример за творческа интелигентност и артистична освободеност, които, въпреки че никога не можаха да се впишат в образа на т.нар. „априлска линия” и полугласно оставаха встрани от официално толерираните от стойности и идеологеми, оказаха неимоверно силно влияние върху пластическото мислене и развитието на пластическите изкуства от времето на  социалистическия период. Преподавателската му дейност като професор в Националната художествена академия оформи артистичния мироглед на десетки именити днес имена в родната живопис.

Изложбата се организира от инициативна група, съставена от художници, изкуствоведи и кинодейци под егидата на Съюза на българските художници. Тя е съставена от много от най-емблематичните за различните периоди от творческото битие живописни произведения на Иван Кирков, събрани от държавни и частни колекции в страната. Това е най-голямата изложба от негови творби след представителната експозиция Националната художествена галерия през 2004 г. През 1987 г. в пространството на днешната зала „Райко Алексиев” се състоя друга голяма програмно звучаща живописна изложба на Иван Кирков.

Четвърт век по-късно същото пространство отново представя акценти от неговото забележително творчество.


Откриване – 28 март, 19.00 часа

Галерия „Райко Алексиев", ул. „Раковски” 125 

Автор: СБХ
23.03.2012 г. 13:40
Посетено: 2208
Линк към публикацията:
https://kulturni-novini.info/sections/2/news/14393-izlozhba-na-ivan-kirkov-1932-2010