Изложби

"Русенски сюжети" оживяват в "Индустриална 11"

Галерията представя един век от историята на града в картини

"Русенски сюжети" оживяват в "Индустриална 11"


◊ ИЗЛОЖБАТА

В столичната галерия „Индустриална 11” от днес може да бъде разгледана новата изложба „Русенски сюжети – един век”. Тя е четвъртата поред експозиция от цикъла „Шедьоври на българските галерии”.

Мобилната колекция на Русенската художествена галерия представя 26 живописни платна на художници, родени или живели в града край Дунава. Експозицията е събрала творби на няколко поколения майстори на четката. Сред тях са Васил Стефанов-Чилито, Димитър Радойков, Димитър Хинков от 20-те години на XX век, както и съвременни живописци като Василка Монева, Ради Неделчев, Антоний Софев. Макар авторите да са познавали града в различни епохи, аристократичният му дух и изискана осанка са отразени във всички картини.

Куратор на изложбата е председателят на СБХ г-н Любен Генов, а селекцията на картините е на РХГ. Те са избрани още през 2009 година за гостуваща изложба в русенска галерия. След успеха й, експозицията печели програма на Министерство на културата за реставрация през 2011 г. За картините дори са изработени специални каси, в които да се транспортират. Така „Русенски сюжети” се превръща в постоянна пътуваща изложба. Може да бъде разгледана в галерията на улица „Индустриална” 11 до 07 април между 10 и 18 часа от вторник до събота.

Автор:
Галерия "Индустриална 11"
Публикация:
23.03.2012 г. 12:46
Етикети:
арт новиниизложбаГалерия
Русенски сюжети
Индустриална 11
Посетено:
1699
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/2/news/14391-rusenski-syuzheti-ozhivyavat-v-industrialna-11