Изложби

„... За да те има и след теб дори!”

Почит към големите дарители на Дома на хумора и сатирата - Габрово

„... За да те има и след теб дори!”


◊ С БЛАГОДАРНОСТ

Открай време дарителството играе особено важна роля за събиране, съхраняване и изучаване на културното наследство на всеки един народ. За щастие, дори в днешните трудни времена, щедри жестове от страна на ценители и благодетели все още се срещат, особено в полза на културни институти. Те спомагат за попълването и обогатяването на музейните фондове, за изграждането и оборудването на важни средища на духовността – културни центрове, училища, библиотеки, читалища, храмове.

През всичките 40 години на своето съществуване Домът на хумора и сатирата се е радвал на особено внимание от страна на творци и сродни институции, които с дарения са подпомагали неговата разностранна дейност и са допринесли за изграждането на ценния му художествен фонд „Хумор на народите”.

А цифрите наистина са впечатляващи – към днешна дата в Книгата на дарителите на ДХС са вписани 68 560 получени дарения от 16 970 творци и културни институти от цял свят: художници и писатели, издателства и редакции, посолства и културни центрове, творчески сдружения, музеи, библиотеки и др. Именно чрез даренията от различни страни Домът на хумора се превръща в своеобразно средище на културни и национални послания, в уникален музей на световното хумористично изкуство.

Трудно е да се определи днес левовата равностойност на колекцията от дарени творби във фонда. За музея, за Габрово и за България те са неоценимо богатство. Домът на хумора и сатирата уважава своите дарители, приема щедрите им жестове като приятелско послание и като знак на признание за усърдната си дейност в популяризиране на хумористичното изкуство. 40-та годишнина на габровската Весела къща е отличен повод да се покажат пред широката публика ценните дарения на известни художници от цял свят, оставили усмивките си и част от сърцата си в Габрово.    

 

◊ ИЗЛОЖБАТА

Днес, в условията на всеобща криза, всеки щедър жест към музея е още по-ценен и навременен, а думите като че ли не стигат да изразят благодарността за всеки получен дар. В навечерието на своя 40-и рожден ден Домът на хумора и сатирата отдава заслужена почит на всички дарители, които всеотдайно го подкрепят и допринасят за нарастващата му популярност, и то по начин, който владее най-добре – със специално подготвена за случая изложба.

„... За да те има и след теб дори!...” представя 62 творби на 15 автори-дарители от Турция, Германия, Австрия, Финландия, Дания, САЩ, Корея, Япония и България. В колекцията са включени произведения от няколко жанра на изобразителното изкуство – живопис, скулптура, плакат, графика и рисунка.

През годините най-мащабната проява на габровската Весела къща – Международното биенале на хумора и сатирата в изкуствата – се превръща в главен източник за попълване на музейния художествен фонд, а лауреатите му са сред най-щедрите дарители. Повечето от тях са дарили цели свои колекции след самостоятелните си изложби в Дома на хумора. Сред тях  са носителите на Голямата награда „Златен Езоп” Кумнам Бек (Корея), Юджи Хирацука (САЩ), Кацуро Накаи (Япония), Джан Гьокнил (Турция), Бернхард Холеман (Австрия), Георги Чапкънов (България). Друга част от творбите са дарени за фонда „Хумор на народите” след организирани през годините самостоятелни изложби на авторите – Емил Попгенчев, Спартак Паскалевски, Румен Скорчев и Петранка Кац (България), Сусуму Ендо (Япония) и Гертруде Дегенхард (Германия).

Изложбата е пъстра, носи много настроение и разкрива явлението хумор през призмата на различни култури. Силно впечатление правят скулптурите на Георги Чапкънов, живописния триптих „Хора и животни” на Емил Попгенчев, серията „Философи” на Спартак Паскалевски, графичните плакати на Кумнам Бек, компютърните графики на Кацуро Накаи, вълшебните портрети на Юджи Хирацука, графиките на Гертруде Дегенхард, Джан Гьокнил и Бернхард Холеман, рисунките с пастел на Румен Скорчев и с туш на Татяна Пешева, приказните офорти на Кристина Лехтонен (Финландия) и бронзовите изящни пластики на Келд Йоргенсен (Дания).

 

Изложбата „... За да те има и след теб дори!...” ще бъде официално представена и открита на тържеството по случай рождения ден на Дома на хумора – 1 април – и ще остане на разположение на любителите на изящното изкуство чак до късна есен.

Автор:
Дарина Маринчевска
Публикация:
23.03.2012 г. 10:45
Посетено:
1893
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/2/news/14387-za-da-te-ima-i-sled-teb-dori