Изложби

Самостоятелна изложба на Стефания Батоева

Обекти, видео инсталации, рисунки в галерия "Сариев", Пловдив

Самостоятелна изложба на Стефания Батоева


◊ СЪБИТИЕТО

Галерия "Сариев", Пловдив
представя:
 
"Безспирно"
Стефания Батоева


 
23 март - 30 април 2012
откриване: 23 март (петък), 19:00 часа
 
 
◊ ИЗЛОЖБАТА

“Безспирно” е първата самостоятелна изложба на Стефания Батоева в Галерия "Сариев" – Пловдив.
 
Стефания Батоева е автор, който в продължение на няколко години работи върху поведението и естетиката на контрола. Контролът като обективно физическо взаимодействие и баланс в предметния свят, от една страна, и от друга - като воля за преднамерено човешко влияние и изпитание на логичното поставяне. Стефания Батоева създава дебалансирани, привидно нелогични ситуации, разклащащи представата за стабилност. Прозрачната, монохромна естетика, настойчивото заявяване на прецизност на изпълнението в диахрон с мащабността на поставените теми в работите на Стефания Батоева, създават усещането за наблюдение на макет, лабораторен експеримент, манифест. Успехът на работите на Стефания Батоева е тихото реализиране на фокуса.
 
За изложбата “Безспирно” в Галерия "Сариев" Стефания Батоева се концентрира върху  влиянието, предизвикано от безспирното повторение - малките или големи промени, наложени от акумулирането на натиск след многократното изпълнение на едно и също движение или акция. “Интересуват ме привидното безсмислие на повторението и малките резултати, които след време се превръщат в големи” – казва Стефания Батоева.

В изложбата са представени нови, актуални творби на авторката - обекти, видео инсталации, рисунки.

В работата “Гумено дърво” (2012) Стефания илюстрира разрез на многогодишно дърво, чиито годишни кръговете са образувани от напластени гумени ластици. При процеса на работа, напластяването се изпълва с грешки и дефекти, които се засилват с повторението – пласт след пласт.

Във видео инсталацията “Идва или тръгва” (2012) основен елемент е метроном, който с всеки свой такт променя посоката на тичащи тълпи хора отляво на дясно и обратно. В “Идва или тръгва” повторението е осезаемо, както и натискът на времето. Кратките видео клипове в работата са от намерени видеа и не формират наратив, по-скоро участват като физически материал в инсталацията.

“Привлекателност” (2012) е свързана тематично с предишни работи на Стефания Батоева. Тук тънък диск в постоянно въртеливо движение, се съотнася към статичен диск като леко се докосва до него. Движението изглежда провокирано от статичния диск, без никакво на вид усилие. За тази работа авторката казва: "Въпреки че причината или поводът са неизвестни, движението се извършва отново със спешност и неизбежност, сякаш е нужно, без да е важно защо."
 
В изложбата “Безспирно” Стефания Батоева изгражда един привидно абсурден и леко налудничав свят, който на практика си е точно фрустрираното съвременно битие и битуване с цялата му склонност към манипулиране, външен контрол и индивидуална неосъзнатост.
 

◊ ЗА АВТОРА

Стефания Батоева е родена през 1981 година в София. Завършва Архитектурната асоциация в Лондон. Живее и работи в Лондон. От 2009 година започва активно да се появява на българската художествена сцена, има редица престижни международни участия като “Art Box”, 2010 в Македонския музей за съвременно изкуство, Солун; “Photo I – Photo You” в галерия "Calvert" 22, Лондон. През 2009 г. печели наградата за млад автор “Гауденц Руф”, номинирана е за наградата БАЗА, 2010 г. и е сред селектираните художници за наградите за съвременно изкуство на М-тел през 2011 година.

Автор: Галерия "Сариев"
22.03.2012 г. 11:13
Посетено: 1205
Линк към публикацията:
https://kulturni-novini.info/sections/2/news/14380-samostoyatelna-izlozhba-na-stefaniya-batoeva