Изложби

Изложба на Коста Костов в галерия "Пагане"

Пасажерите на книжния кораб

Изложба на Коста Костов в галерия "Пагане"


◊ ИЗЛОЖБАТА

"Книжният кораб" е заглавието на поредната изложба на Коста Костов, която се открива на 20 март в столичната галерия "Пагане". Ще бъдат представени 12 нови платна, рисувани с маслени и акрилни бои.

Морето и брегът са навлезли дълбоко в творчеството на художника. На границата между земята и водата животът има най-живописни проявления. Там живеят мълчанието на водата, крилата на въздуха, пътуващите към хората мечти, Сизифови камъни, аромати за остаряло време и т.н. Там понякога можеш да откриеш кристално поетични, феерични послания, друг път притчови сказания за живота, често се среща и оня романтичен дух, който руши социалните ограничения и ни изпраща в света на иреалното. Но във всичките му увлечения, превъплъщения, зад артистичния дух се усеща чувството за свобода, което моделира света с лекота и разбиране.

Картините на Коста Костов ни изненадват с многообразието на теми и сюжети. Те като че ли са живи в платната и при всеки поглед зрителят вижда нещо различно, получава нова емоционална информация и застава пред нова загадка. И над всичко, без да има сериозно визуално афиширане, стои морето, с цветовете си, с магията си, с импресията си, така както го вижда художникът, морето, което се побира в шепа, което може да те гледа от всяко кътче на картината и когато го потърсиш, да го няма. Морето с неговия аромат, невидимост и всепоглъщаща безкрайност.

Жизнерадостни цветове и носталгични нюанси, пролетно настроение и тъга по отминалото време са в странна симбиоза в тази най-нова колекция от картини, която любителите на живописта ще имат удоволствието да видят и мислено да се качат на „Книжния кораб”.


Коста Костов е художник с над 40 самостоятелни изложби в страната и чужбина - Германия, Испания, Холандия, Йордания, Норвегия и др. Има участия в общи художествени изложби и пленери по живопис. Роден е в с. Крапец, Шабла през 1964 г.





√ Почитателите на изкуството на Коста Костов могат да се запознаят с неговия цикъл "Стъклен свят", представен в Артзона & списание LiterNet.

Автор:
Сашо Серафимов
Публикация:
21.03.2012 г. 14:52
Етикети:
арт новиниживописКоста КостовИзложба
галерия Пагане
Книжният кораб
Посетено:
1718
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/2/news/14375-izlozhba-na-kosta-kostov-v-galeriya-pagane