Изложби

Домът на хумора и сатирата "черпи" с изкуство за рождения си ден

Домът е подготвил и специални колекции, с които ще гостува в други градове

Домът на хумора и сатирата "черпи" с изкуство за рождения си ден


◊ ЗА ПРАЗНИКА

По установена традиция, на рождения си ден – 1 април – Домът на хумора и сатирата не само ще получава подаръци, но и ще раздава такива на добри приятели и съмишленици. Щом става дума за Веселата къща, веднага се подразбира, че ще се даряват преди всичко усмивки и добро настроение.

Освен богатата програма и празничните изложба под собствения покрив, Домът е подготвил и специални колекции от фонда си „Хумор на народите”, с които ще гостува в други градове по случай 40-я си рожден ден.

Поради големия интерес към актуалната тематика на колекцията „КарикаТуристи”, подготвена в партньорство с Дирекцията „Национален парк Централен Балкан”, части от пътуващата изложба ще бъдат представени на две места едновременно.

За Германия вече отпътува една подбрана част от „КарикаТуристи” – колекция от 20 карикатури на екологична тема от изтъкнати български и германски майстори в жанра. Тя ще гостува на Клуба на българските жени и българските семейства в Хамбург, с когото Домът на хумора си сътрудничи вече пет години.

Друга част от пътуващата изложба „КарикаТуристи” ще гостува през първата половина на м. април в Дома на културата „Мара Белчева” в Севлиево.

Мащабно представяне с три значими колекции от фонда „Хумор на народите” Домът на хумора и сатирата ще осъществи в китен град отвъд Балкана. В една от залите на Историческия музей в Асеновград ще бъде показана изложбата „Празниците на българина” – тематична колекция от 40 живописни творби на 25 български художници. Темата за празничните веселия е изкушение за едни от най-талантливите наши живописци. В изложбата присъстват платната на Стоян Венев (”Ръченица”), Дечко Узунов (”Шопите на Елин Пелин”), Здравко Йончев (”Сватбен ден”), Иван Попчев (”С уиски на прасе”), Калина Атанасова (”Нестинарки”), Николай Алексиев (”Карнавал”), Цветан Колев (”Трапеза”), Кеазим Исинов (”Пролетно тайнство”), Вълчан Петров (”Притчата”), Кирил Божкилов (”Трифон Зарезан”), Наум Хаджимладенов (”Клоун”), Енчо Пиронков (”Женско хоро”) и др.

Също в Историческия музей на Асеновград ще бъдат изложени 11 творби на художника Коста Форев (1942–1993) – цялата авторова колекция, съхранявана в художествения фонд „Хумор на народите” на ДХС. Платната ще са част от представителната юбилейна изложба, организирана от Община Асеновград по повод 70-годишнината от рождението на именития й съгражданин.

А в Градската библиотека на Асеновград Домът на хумора и сатирата ще представи изложба на големия приятел и съмишленик на Веселата къща – талантливия художник Борис Димовски. В музейния фонд „Хумор на народите” се съхраняват 390 творби на карикатуриста – откупки и дарения от негови изложби. През април жителите и гостите на Асеновград ще имат удоволствието да видят впечатляващата колекция “Quo vadis?” (Латински сентенции с графичен коментар от Борис Димовски). Изложбата съдържа 30 илюстрации на популярни крилати мисли, пресъздадени от художника с брилянтно чувство за хумор.

Карикатуристът от с. Яврово (Асеновградско) си отиде от този свят преди пет години, но неговото творчество продължава да вълнува и да радва почитателите на рисувания хумор. Освен като илюстратор на прочутите „Люти чушки” на Радой Ралин, габровци го опознават и покрай връзката му с Дома на хумора и сатирата – с изрисуваните анекдоти в постоянната експозиция „Корените на габровския хумор”, с илюстрациите на сборника „Габровски шеги”, с дизайна на колекцията уникални габровски хумористични сувенири и др. За забележителния си принос в съграждането на ДХС и в утвърждаването на Габрово като столица на хумора, през 1983 г. Борис Димовски е отличен със званието „Почетен гражданин на Габрово”.  

Автор:
Дарина Маринчевска
Публикация:
21.03.2012 г. 09:23
Посетено:
1451
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/2/news/14371-domat-na-humora-i-satirata-cherpi-s-izkustvo-za-rozhdeniya-si-den