Изложби

"Европейски импресии" в Дома на хумора и сатирата

Гостува Полският институт в София по случай 40. рожден ден на Музея

"Европейски импресии" в Дома на хумора и сатирата


◊ СЪБИТИЕТО

В навечерието на рождения ден на Дома на хумора и сатирата в Габрово гостува изложбата „Европейски импресии” на Музея на карикатурата във Варшава. След като беше показана в София, Бургас, Добрич, Нова Загора, Плевен и Поморие, полската карикатурна изложба е в Габрово по случай 40. рожден ден на ДХС. Тя ще бъде открита на 23 март от 17.30 ч. в зала 5 от директора на Полския институт г-жа Агнешка Кошчушко. Към празника с музикален поздрав ще се присъединят млади изпълнители от Музикално сдружение „Емануил Манолов”, Габрово.


◊ ИЗЛОЖБАТА

Както поясняват създателите на „Европейски импресии”, изложбата е вдъхновена от полското председателство на Европейския съюз през миналата година и по елегантен и непринуден начин представя иначе сериозното събитие и темата Европа. Включени са творби на 12 автори: Юлиан Бохданович, Яцек Франковски, Яцек Гавловски, Збигнев Юйка, Павел Кучински, Малгожата Лазарек, Едвард Лутчин, Анджей Млечко, Марек Рачковски, Хенрик Савка, Януш Станни и Гжегож Шумовски. Това са карикатуристи от различни поколения, доайен сред тях е проф. Януш Станни (1932), а най-младият е Павел Кучински (1976). Имената им са добре познати от успешните им участия в различни форуми на карикатурата по света, част от тях са участници в отделни издания на Международното биенале на хумора и сатирата в изкуствата или са имали самостоятелни изложби във Веселата къща и лично са гостували в Габрово.

Представянето в Габрово се осъществява с любезното партньорство на Полския институт в София. Между Дома и Полския институт, който има повече от 60-годишна история в България, съществуват творчески контакти още от създаването на Веселата къща. В Габрово се помни посещението на Ерик Липински, основателя на Музея на карикатурата във Варшава, още преди да се появи прочутият музей на улица „Козя”. През годините двете институции имаха и много допирни точки в своята дейност и винаги обединяващото звено е Полският институт в София.


◊ ПОЛСКО ИЗКУСТВО В ДХС

Да си припомним някои от гостуванията на полски майстори в ДХС: Павел Ласик (изложба живопис, 1986), „Съвременна полска карикатура” (1994), Збигнев Юйка (сатирична рисунка,1995), „Полски национални носии върху стари пощенски картички” (2001), Яцек Гавловски (вестникарски илюстрации, 2006), Кажимеж Бабкевич (графика, 2006), Сабина Шафранковска („Порти с цвят на шафран – Сентрал парк, Ню Йорк”, фотографска изложба, 2006), „Заедно в нова Европа” (гостуване на Галерията на фотографията, гр. Жешов, 2007), Павел Кучински (сатирична рисунка, 2008), САТИРИКОН (Сборна изложба, 2009), „Усмивката на Шопен” (гостува Музеят на карикатурата, Варшава, 2010).


◊ ДХС И ПОЛША

От своя страна и Музеят „Дом на хумора и сатирата” е откликвал на любезната покана да представи свои колекции в залите на Полския институт: „Полска карикатура” (40 полски карикатуристи от фонда на ДХС, изложба, посветена на 25-годишнината на ДХС, 1997), Анджей Кот (екслибрис, гостуване по случай 30 г. на ДХС, 2002).

На голям интерес сред полската публика се радваха и някои от пътуващите изложби на ДХС: „Моето смешно лято” (фотография, Люблин, 2008), „Сатирични рисунки” (Славно – 2010, Луков - 2010, Вонхоцк – декември 2011-януари 2012. Идеята за тази изложба, както и подборът са изцяло на Кажимеж Бабкевич, лауреат на Международното биенале на хумора и сатирата в изкуствата - 2005), „Българска сатира” (карикатура, Легница, 2010).

С габровска щедрост и чувство за хумор изложбата „Европейски импресии” ще бъде открита още веднъж, този път заедно с останалите юбилейни изложби на Дома в празничния 1 април от 17.30 ч и ще остане на вниманието на посетителите до 15 май.

Автор:
Венета Георгиева-Козарева
Публикация:
19.03.2012 г. 13:49