Изложби

"40 майстори на комичното" за 40-я рожден ден на Дома на хумора и сатирата

Колекция от творби на изявени български и чуждестранни художници

"40 майстори на комичното" за 40-я рожден ден на Дома на хумора и сатирата


◊ ИЗЛОЖБАТА

Броени дни остават до 1 април, когато габровската Весела къща – Музеят „Дом на хумора и сатирата” – ще отбележи своя 40-и рожден ден. Многобройни приятели и гости отблизо и далеч се очакват за празника, а екипът на Дома подготвя за тях богата целодневна програма от интересни изложби, комедийни и анимационни филми, концерти и срещи с известни хумористи. В Деня на отворените врати и на Нощта в Музея – 1 април – Домът на хумора ще предложи забавления за малки и големи.

В залите на Дома вече усилено се работи по аранжирането на няколко мащабни изложби, специално подготвени по повод на кръглата годишнина. В поредицата „Златните колекции на ДХС” ще бъдат представени уникални творби и ценни произведения на изобразителното изкуство от цял свят, съхранявани в музейния фонд „Хумор на народите”.

Особен акцент в отбелязването на 40-годишнината на Дома на хумора представлява изложбата „40 майстори на комичното” – специално сформирана колекция от творби на изявени български и чуждестранни художници. Изложбата показва забележителни образци на хумористичното изкуство в областта на живописта, карикатурата, графиката и скулптурата.  

Сред представените 21 живописци се открояват имената на класици като Стоян Венев („Ръченица”) и Златю Бояджиев („Господинчо”), както и на утвърдени съвременни художници – Ради Неделчев („Габровското яйце”), Джемал Емурлов („Хитър Петър и Настрадин Ходжа”), Коста Форев („Музей”, „Туристи”), Кеазим Исинов („Тумба-лумба шикалка, няма сватба никаква”), Юри Буков, Георги Трифонов, Емил Стойчев, Румен Гашаров, Никола Николов и др. В изложбата са включени живописни творби на 9 чуждестранни художници от Украйна, Германия, Унгария, Норвегия, Финландия и Уругвай.

Включените в изложбата 11 скулптури и малки пластики са дело на 9 всепризнати майстори на длетото. Всички те са лауреати на награди от Международното биенале на хумора и сатирата в изкуствата – Габрово. Доайените сред тях са безспорно Георги Чапкънов, представен с портрет на Радой Ралин, и Вежди Рашидов с „Портрет на Борис Димовски”. „Лъжата” на Пламен Братанов и „Бонвиван” на Димитър Рашков са образци в жанра, а „Приказка за стълбата” на габровеца Георги Балабанов заслужи Голямата награда „Златен Езоп” на ХХ Международно биенале – Габрово 2011. Интересни като тематика и изпълнение са пластиките на Густав Палфи (Унгария), Келд Йоргенсен (Дания), Урсула Рюндел и Волф Конше (Германия).

10 майстори на карикатурата, графиката и рисунката са представени в изложбата с 20 изящни творби. Техниките и изпълнението са впечатляващи, а сюжетите са най-разнообразни – приказки и притчи (Адолф Борн, Чехия), празници и веселия (Пламен Пенов, България), габровски символи (Симо Ханула, Финландия), женски характери (Галина Павлова), природни красоти (Захари Каменов) и др. Графиките на Антъни Дейвис от Северна Ирландия и на Михаил Сажаев от Русия се отличават със своята експресивност и силни внушения.

Представителната изложба „40 майстори на комичното” ще бъде официално представена и открита на тържеството по случай рождения ден на Дома на хумора – 1 април – и ще остане на разположение на любителите на изящното изкуство чак до късна есен.    

Автор:
Дарина Маринчевска
Публикация:
16.03.2012 г. 14:28
Посетено:
1576
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/2/news/14333-40-maystori-na-komichnoto-za-40-ya-rozhden-den-na-doma-na-humora-i-satirata