Изложби

"Зона Еклектика" - Валентин Дончевски в Арт галерия "Ларго", Варна

Изложба живопис в две части

"Зона Еклектика" - Валентин Дончевски в Арт галерия "Ларго", Варна
Валентин Дончевски. "Червена жена"


◊ СЪБИТИЕТО

Арт Галерия "Ларго" представя

"Зона Еклектика"
изложба живопис в две части на Валентин Дончевски

16 март – 04 април 2012 г.,
Откриване – петък, 16 март 2012 г., 18.30 часа
 
• Медиите са поканени на среща с автора в петък, 16 март 2012, от 13,30 часа в галерията - Варна, ул. "Св. Климент" 16.
   
В петък, 16 март, от 18.30 ч. се открива петдесет и осмата поред изложба в Арт Галерия “Ларго” под наслов “Зона Еклектика”. За първи път със самостоятелна изложба живопис в галерия “Ларго” и във Варна гостува известният и много обичан старозагорски художник Валентин Дончевски. Изключително самобитен и колоритен, любимец както на публиката, така и на критиците, един от малкото българи, поканени и участвали в Есенния салон в Париж, Вальо Дончевски ще ни провокира с една пъстра и еклектична изложба в две части. Първата част включва изложба от 22 картини  масло и смесена техника, които ценителите ще могат да видят от 16 до 28 март. От 29-ти март до 04 април в галерия “Ларго” ще експонираме 15 картини на платно, направени по оригинална технология на автора, с изключително интересни и предизвикващи въображението ефекти. Подробностите засега ще запазим в тайна.
   

◊ ОЩЕ ЗА ИЗЛОЖБАТА

С Вальо Дончевски дълго се колебахме как да озаглавим изложбата и след няколко различни варианта решихме - “Зона Еклектика”. Заради еклектичното разнообразие в темите, техниките, стиловете на художника. Аз мисля, че с удоволствие бих я кръстила и “Стоте лица на художника Вальо Дончевски”. Защото в тази изложба варненската публика ще открие именно това – че заралията е от рядко срещаните художници, които с лекота прескачат от стил в стил, от техника на техника, от тема на тема, и всичко им се удава добре. А основното, което прави възможно разпознаването на автора, е неговото необятно и необуздано въображение. В картините от настоящата изложба ще открием любимите теми на Дончевски – жената, слънцето, народните ни приказки, поверия и традиции, космическите сили и тяхното влияние върху нас, “третото око” на божиите създания. Ще се насладим на коренно различни техники и начини на полагане на боята, защото експериментаторският дух на Дончевски не познава граници. Парцалени черги, парчета от престилки или цветни конци, графит и много други екзотични материали използва художникът в работата си. И то не от вчера. Творбите му са разпознаваеми дори от непрофесионалното око – ярки, колоритни, пулсиращо-цветни, живи, пълни със символи. Самият художник е не по-малко екзотичен – пише стихове, композира, организира пленери и хепънинги, прави дизайн на интериор и екстериор на различни обществени сгради, пее в църковен хор, илюстрира книги, снима актова фотография, проектира  пощенски марки, запазени знаци, плакати.... Интересите му са безкрайни, като истински артист всичко може да го трогне и развълнува, говори бързо и напрегнато, винаги деен и енергичен, поема всякакви предизвикателства, без да се щади... Можем да си го представим като един пламък, който се появява и тук, и там, избухва, осветява и стопля, и после отново на друго място - бързо припламва и лумва, и пак... и пак... Енергията му няма край, сякаш наистина черпи някаква космическа сила, непонятна и недостъпна нам, но споделяйки я с нас в картините си.

Ето какво сподели за предстоящата си изложба в “Ларго” и самият автор Валентин Дончевски:
   
“Еклекто Експириънс или по-скоро многостранна любов към всичко, към всички стилове, търсене на универсален ключ към всеки.
   
Вратите на Кристо, Вратите на Гетсиманската градина.

Думата врата, извадена от контекста, фразата, извадена от повествованието и оставена на своята безтегловност, лишена от временно понятните си взаимовръзки, обслужваща само себе си, с единствената цел да преодолее собствената си гравитация.
   
Споходена от спомена за минали и бъдещи състояния.

Вратите към нишите на низвергнатите спомени и сънища, откривайки нови светове и отдалечавайки се от нас, гледайки ни учудено и осъдително заради навика ни да осъждаме детското си любопитство, едни други или по скоро душите на мъртвите и живите стилове, поднесени в двуизмерен план с алхимична вещина и преклонение пред универса, ни намигват съучастнически от лабораторията (ателието) на художника.

Патосът от този акт и стремежът за споделяне като основна градивна функция, противопоставяща се на монотонността и деградацията на изконсумираните илюзии, са открехнали вратата към безкрайната Вселена.
   
Поканата за разходка е отправена.

Страничните смущения, като световъртеж и безтегловност, дискомфорт и нощни безсъния, да не се вземат на сериозно.
   
Разни стилове. Разни идеали...”

   
◊ ЗА ХУДОЖНИКА   

Валентин Дончевски е роден през 1958 г. в Стара Загора. През 1977 г. завършва Художествената гимназия в Казанлък, а през 1983 г. се дипломира във ВТУ “Св. Св. Кирил и Методий” във Велико Търново със специалност “Живопис”. Следват многобройни самостоятелни изложби, по-важни от които: на “Шипка” 6, София (1992 и 2008 г.), в Люксембург (1994), в галерия „Перспектив”, Понт Авен, Франция (2003) - по повод 100 години от рождението на Пол Гоген; в елитната галерия „Чикартеги Сирерол”, Палма де Майорка, работеща с такива художници като Христо Явашев, Хуан Миро и Френсис Бейкън (2004); концептуалната изложба „Чуй петела” в галерия „Кръг +”, София (2009). През 2002 г. по повод 50 години Мини Марица Изток Дончевски прави хепънинг – изложба в самия рудник с изпълнение на националния химн с електрическа китара и 7000 W апаратура и с концерт на негови авторски песни. Впоследствие за събитието е създаден документален филм, който спечелва награда за документално кино.
   
Валентин Дончевски е лауреат на много награди. Още като студент печели Голямата награда на студентски конкурс “Етюд на голо тяло”, следват I награда на Национален конкурс за фантастична рисунка на списание „ФЕП” - 1989 г., II награда на Национален младежки конкурс „Южна пролет” – Хасково, 1989 г., III награда на Международен конкурс за млади живописци в София, 1989 г., II награда на Национален конкурс за пощенска марка под патронажа на Министерството на външните работи и японското посолство в София за „Експо Аичи 2005” - Япония, Награда за култура на Отворено общество – Стара Загора във връзка с включването му в каталог – “2000 художници от цял свят” на фондация “Ван дер Беек” по повод настъпването на новото хилядолетие (1999 г.). Печели Националния конкурс за специализация в ателиетата на „Сите дез Ар”, Париж през 2009 г. и Националния конкурс за специализация в резиденция „Кунстлерхаус”, Швандорф, Германия през 2010 г. През същата година печели номинация за финалния конкурс за живопис в Националния конкурс на Алианц България. Дончевски е един от малкото български художници, получили покана и представили своя картина на прочутия Есенен салон в Париж (2005 г.).
   
Валентин Дончевски работи основно в областта на живописта. Стиловете, в които има пластични търсения са от магически реализъм през наив арт, сюрреализъм, елементи от експресионизъм до крайна абстракция, маниеризъм, еклектизъм и енергийно изкуство. Прави няколко изложби с рисунки. Работи и в областта на графиката, приложните и медийните изкуства. През годините е оформил кориците или илюстрирал над 150 книги. Издава 3 книги със своя поезия - „Въпреки всичко” (1993), „Стълба с криле” (1999 г.) и „44 пъти в бялото” (2002 г.) и една книга със сентенции – „Улици в небето” (1999 г.). Негови творби притежават НХГ, ГХГ в София, Пловдив, Стара Загора, Плевен, Раднево, Силистра, Търговище, Добрич, Исторически музей – Казанлък, галерия “Совангард”, Виена, колекция Бауман, Виена, както и частни колекции в България, Канада, Испания, Белгия, САЩ, Полша, Чехия, Германия, Австрия, Русия, Гърция, Турция, Люксембург, Палма де Майорка. Живее и работи в Стара Загора.

   
Изложбата на Валентин Дончевски в арт галерия “Ларго” ще се състои от две части – изложба на 22 картини масло и смесена техника от 16 до 28 март и експозиция на 15 картини, рисувани със специална техника на автора – от 29 март до 04 април.
   
Очакваме ви на първото откриване на 16 март, петък, от 18.30 часа. Второто откриване ще бъде на 29 март, четвъртък, от 17.30 до 19.30 часа. Изложбата продължава до 04 април, а повече снимки можете да видите в сайта и блога на галерията.
Автор:
Нели Вълчева, галерист
Публикация:
15.03.2012 г. 16:38
Етикети:
арт новиниживописизложбаВарнаАрт галерия Ларго
Зона Еклектика
Валентин Дончевски
Посетено:
1864
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/2/news/14332-zona-eklektika-valentin-donchevski-v-art-galeriya-largo-varna