Изложби

Изложба на Тома Трифоновски (1937-2010)

75 години от рождението на художника

Изложба на Тома Трифоновски (1937-2010)


◊ СЪБИТИЕТО

Софийската градска художествена галерия
представя

Тома Трифоновски (1937-2010)
75 години от рождението на художника

17 март - 15 април 2012

Откриване: 16 март, петък, 18.00 часа
Софийска градска художествена галерия, ул. "Ген. Гурко" 1, София 1000
(вход откъм ул. „Княз Ал. Батенберг”)

Изложбата е посветена на 75-та годишнина от рождението на Тома Трифоновски – един от авторите със свое лично пространство в българското изкуство. Пространство, което се измерва както с ярък и самобитен пластичен език, така и с търсенето на нравствени категории в наглед непретенциозни теми и прости, изчистени композиции.


◊ ПОВЕЧЕ ЗА ИЗЛОЖБАТА

Тома Трифоновски навлиза в българския художествен живот през 70-те години на ХХ в. и участва активно в него до края на живота си. Творчеството му съчетава традициите на православната иконопис с една модерна образност и колорит. Картините му, монументално обобщени и изчистени от детайли, същевременно въздействат по един камерен и интимен начин. Изградени чрез деликатно съчетаване на сходни тоналности, или чрез ярко противопоставяне на цветовете, образите неизменно отправят поглед извън времето и мимолетната материалност. Вглъбени в собствения си свят, те внушават идеята за прозрение, извисеност и одухотвореност.

В изложбата ще бъдат показани над 60 живописни произведения, бележещи различни етапи от творческия път на Тома Трифоновски. Творбите са собственост на СГХГ, НХГ, ХГ „Илия Бешков” – Плевен, ХГ „Д. Добрович” – Сливен, ХГ „Петко Чурулиев” - Димитровград”, ХГ – Смолян, ХГ „Иван Фунев” - Враца, Ателие-колекция „Светлин Русев”, колекция „Боян Радев”, колекция „Димитър Инджов”, Светлана Трифоновска, Невена Трифоновска, Яни Митровски и Мария Киркова.

Експозицията ще гостува в ХГ „Д. Добрович” – Сливен и ХГ „Илия Бешков” – Плевен, където художникът има дългогодишни творчески изяви.

Изложбата е придружена от каталог.


◊ ЗА ХУДОЖНИКА

Тома Трифоновски е роден в с. Драничево, Костурско, днешна Северна Гърция, на 17.02.1937 в семейство на българи. Като дете на емигранти, по време на Гражданската война през 1948 е изведен от Гърция и е живял в детски домове в Чехия и Унгария. Завършва средното си образование в Будапеща. През 60-те години на ХХ в. семейството идва в България и се установява да живее в Плевен.

През 1966 г. Тома Трифоновски завършва ВИИИ „Н. Павлович” – София, специалност "Декоративно-монументална живопис".

До средата на 80-те години живее и работи в Плевен. През този период работи кавалетна и монументална живопис, както и сценография за няколко постановки на Плевенския театър. През периода 1986-1999 г. живее и твори във Враца. През 1999 г. се установява в София, където работи до смъртта си през 2010.

Картини на Тома Трифоновски са собственост на повечето художествени галерии и редица частни колекции в България. Негови творби са притежание и на частни сбирки в много европейски страни, САЩ, Австралия, Египет и др.

Автор: Петър Димов, СГХГ
15.03.2012 г. 14:43
Посетено: 1378
Линк към публикацията:
https://kulturni-novini.info/sections/2/news/14330-izlozhba-na-toma-trifonovski-1937-2010