Изложби

Изложба на Бисера Вълева и Орлин Дворянов

Изложба живопис

Изложба на Бисера Вълева и Орлин Дворянов


◊ СЪБИТИЕТО

Галерия-книжарница "София Прес"
представя

Стена / Градини
Бисера Вълева / Орлин Дворянов


16.-30.03.2012

Откриване: 16 март, от 18 до 20.00 ч.
галерия-книжарница "София Прес", ул. “Славянска” 29


◊ ИЗЛОЖБАТА

„Тъгата е стена между две градини…” Тази мисъл на
Джубран Халил Джубран е основният повод за изложбата. Съпоставката между традиционното и концептуалното, между масло и акрил, между преживяното и сънуваното… Дали тъгувайки, правим живопис, или тъгата е по-скоро концепция. Дали е възможно емоционално състояние като тъгата да провокира творческа активност?... И какво предизвиква тъгата?
 
Мисълта за недостижимото, непреодолимото, невъзвратимото… В крайна сметка всичко се свежда до осъзнаването на определени граници на възможностите ни… В какво се изразява тъгата?

В затваряне. В недопускане на нещата от външния свят да проникнат в нашия вътрешен свят. Тъгата се превръща бавно в изтънчено пропадане в непрогледността. Какво ни помага тъгата да разберем? Тя е състояние, което разграничава един креативен период от друг. Разделянето съдържа потенциал за събиране, свързване и съединяване, то е паузата, която отграничава два цветущи периода и ги прави не само видими, но различни… А може би градините имат нужда от стени, които са спирките по пътя, преградите между мисълта, различните посоки на погледа. Това е замисълът и началото на една изложба, в която друга мисъл на Джубран е една от възможните посоки на развитие… Колкото повече дълбае тъгата, толкова повече освобождава място за радост… 

„Стената” е нужна, за да има с какво да се сблъскаме, за да осъзнаем, че миналото е различно от бъдещето. Че двете градини са еднакво красиви, защото са различни. Че само в Райската градина можем да открием цялост, но ние отдавна сме прогонени оттам. За да разберем, че не е трудно да се върви по пътя, защото трудностите са верният път.

   
◊ АВТОРИТЕ

Бисера Вълева
Завършва специалност “Стенопис” при проф. Мито Гановски, НХА София. От 1994 г. работи в СУ “Климент Охридски” в специалност “Изобразително изкуството”. От 1996 г. е хоноруван преподавател по дисциплината “Живопис” в НХА в специалностите “Графика” и “Книга и печатна графика”. От 2005 е доктор по педагогика и доцент по рисуване (2007). Работи в областта на живописта – кавалетна и монументална, като има специален интерес към работата върху хартия.

От 1991 е член на СБХ и от дипломирането си досега участва активно във всички изложби, организирани от СБХ и частни галеристи и фондации.

Носител на няколко награди и отличия по време на следването си и в следващата си творческа дейност. Нейни работи са притежание на държавни галерии и частни сбирки както в България, така и в Македония, Румъния, Русия, Германия, Великобритания, Кипър, Молдова, САЩ, Испания, Югославия, Франция, Гърция, Черна гора и др.


Орлин  Дворянов
Роден е на 11.05.1951 г. в гр. София. През 1982 г. завършва НХА “Н. Павлович” (специалност ”Декоративно-монументална живопис”). От 1982 до 2007 г. е художник на свободна практика. От 1990 до 1991 г. е преподавател по композиция (Частен колеж “Н. Райнов”, гр. София). В периода 1991-2007 г. е хоноруван преподавател в СУ “Св. Кл. Охридски” - ФНПП, катедра “Изобразително изкуство”. От 2004 г. е доктор по методика на обучението по изобразително изкуство (ФНПП, СУ “Св. Кл. Охридски”). От 2007 г. е доцент по “Теория на художествения образ”, “Акции и инсталации” и “Хепънинг и пърформанс” (Катедра “Изобразително изкуство” ФНПП, СУ “Св. Кл. Охридски”).

От 1990 г. до днес - Председател на НПО Сдружение “Изкуство в действие” (София).
От 2010 г. – Член на Културния съвет към СУ “Св. Климент Охридски”.
Автор:
Олимпия Николова
Публикация:
14.03.2012 г. 14:43
Посетено:
3219
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/2/news/14321-izlozhba-na-bisera-valeva-i-orlin-dvoryanov