Изложби

Helvetia. Интерактивен дневник на Райчо Станев

Изложба в Гьоте институт, София

Helvetia. Интерактивен дневник на Райчо Станев


◊ СЪБИТИЕТО

Helvetia
Интерактивен дневник на Райчо Станев
www.helvetia.nagledna.net

Откриване на изложбата
14.03., 18.00 ч.
Гьоте-институт
София, ул. "Будапеща" 1

Експозиция: 15.-31.03.2012


◊ ИДЕЯТА

Helvetia: природа, полиция, (не)скука и правила

Детайли от дневника на трийсетдневната ми обиколка из Швейцария. Сбор от дребни подробности – снимки, бележки, бегли впечатления, неволни сравнения.

Още в началото на швейцарското си пътешествие си мислех как понякога един детайл е способен да даде представа за цялостната картина; как през детайлите – малките неща, необичайните места – може ненатрапчиво да се представи действителността, така че всеки да я види по свой начин. С апарат, бележник и диктофон се впуснах в обиколката на тази нова за мен страна, която сякаш не обещаваше неистови вълнения. Ингрид, Крис, Нийл, Сибил, Катрин и Хелен бяха част от хората, които ми помогнаха да изградя мрежа от познанства и да свържа градовете с лица, съдби и думи, а не просто с произволни улици и дежурни забележителности.

Объркване беше основното чувство, което предизвика у мен първоначалният ми опит да сравня Швейцария с България – две близки по природа и не много големи по площ страни. Гората уж е същата, а не мирише; хем е шумно, пък гласове и музика не се чуват; релсите, асфалтът и туристите са навсякъде, дори високо в планината, но големи хотели липсват; уж е спокойно, а полицията е навсякъде; уж си свободен, а правилата и ограниченията са безброй. Вглеждайки се обаче по-внимателно в малките неща наоколо, сравнението взе да става по-леко и да възкресява в паметта ми сродни случки и места от София, Варна, Кърджали, морето и, разбира се, планините в България. Същото се случи и по отношение на хората, които се оказаха далеч от опасението ми за отегчителна сериозност…

Райчо Станев e визуален артист и дизайнер, автор е на различни арт инсталации, илюстрации, анимации, представени в България, Англия, Германия, Швейцария, Турция, Норвегия, Италия и Куба.

През 2005 получава наградата на Creative Commons Bulgaria за арт проект публикуван под свободен лиценз, през 2008 г. взема специалната награда на СБХ в първото Биенале на българския дизайн, а а през 2010 г. е сред селектираните художници за наградата “База” за млади автори. Участва на 12-то Истанбулско биенале Untitled (12th Istanbul Biennial), 2011.

Идея и реализация: Райчо Станев
Превод на немски: Мария Енчева
Редакция: Нева Мичева
Корекция: Евгени Богданов
Дизайн и реализация на изложбенoто пространство: Иван Радев, Райчо Станев

С подкрепата на:
• Швейцарското посолство в България
• Гьоте-институт
• НАГЛЕДНА



Автор:
Гьоте-институт България
Публикация:
13.03.2012 г. 22:27
Посетено:
1532
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/2/news/14314-helvetia-interaktiven-dnevnik-na-raycho-stanev