Изложби

Common History and its Private Stories (История и истории)

Изложба в СГХГ

Common History and its Private Stories (История и истории)
Йохана Кандл. Модернизирай или загивай. 2002


◊ СЪБИТИЕТО

Софийската градска художествена галерия представя

изложбата „Common History and its Private Stories”
(История и истории)


Куратори: Яра Бубнова и Роланд Финк

13 март - 15 април 2012

Откриване - 13 март, вторник, 18.00 ч.
София, ул. „Ген. Гурко” 1

Изложбата е изградена на база на колекцията на MUSA и с помощта на Културния отдел на град Виена.

• Същият ден от 11.00 часа в залите на галерията ще се състои ПРЕСКОНФЕРЕНЦИЯ по повод на изложбата с участието на директора на MUSA Museum Start Gallery Artothek (Музей / Галерия "Старт" / Артотека), Виена Бертолд Екер и кураторите на изложбата Яра Бубнова и Роланд Финк.


◊ ПОВЕЧЕ ЗА ИЗЛОЖБАТА

Изложбата „Common History and its Private Stories” (История и истории) е показана за първи път през 2009 г. в MUSA Museum Start Gallery Artothek (Музей / Галерия "Старт" / Артотека), Виена. Тя е опит да се отбележи 20-годишнината от падането на Берлинската стена – не толкова като основното събитие от скорошната европейска история, колкото като събитие с голям ефект; събитие, което предизвиква поредица от политически събития с глобално влияние, които определят живота ни през последните повече от 20 години.

Изложбата е изградена на база на колекцията на MUSA и с помощта на Културния отдел на град Виена. Тя обръща особено внимание върху способността на институцията да следи отблизо художествената продукция във Виена. Основните принципи, които сформират колекцията, служат за основа и на изложбата – това е композиция от лични реакции на промените; от индивидуални политически и социални обвързаности с процесите; от свидетелски записки; от рефлексии и анализи от страна на художници от различни поколения и с различен произход.

Нарастващият диалог и сътрудничество в света на политиката, бизнеса, изкуството и културата, ни кара да преосмислим и настроим отношението си към всички различно. Националните и международните аспекти са невероятно размесени, публичното съществуване е приватизирано – всичко това оформя съвременната европейска история и не само нея.

Общата история има склонност да генерализира темите, да създава митове и стереотипи. Необходима е дистанция, за да могат страстите да се успокоят и събитията да бъдат анализирани. Ние, свидетелите, нямаме тази дистанция.

„Липсва ни обективност… но все още помним… помним стремежа към свобода, побратимяването с предишните врагове, преживяното от терористичните актове и насилието. Ние сме тези, които едновременно спечелиха и загубиха от трансформацията на обществото, което е в постоянна конфронтация с недостатъците на консуматорското общество. Наши са болките от бавното осъзнаване на факта, че свободата не е традиционно хапче, а социален контракт със споделена отговорност. Ние сме тези, които изминаха пътя от биполярния модел на света през политическия световен ред до… е, добре, до какво?“
– пита Яра Бубнова.

Изложбата се занимава с общата история, преживяна през последните 20 и повече години от всички поколения. Всяко едно поколение има свои собствени травми и свои собствени преживявания, наблюдения и заключения, базирани върху постоянното ежедневно съпоставяне между „преди“ и „после“, между „тук“ и „там“. Най-очевидното сравнение може да бъде направено в Европа, разделена от желязната завеса и Европейския съюз, и неговото уголемено „семейство“ от кандидат-страни, които се обединяват от общи политически и икономически интереси.

Представените в изложбата автори идват от различни страни и имат различно културно минало, но всички са свидетели на промените, на прехода и на обединяването/уеднаквяването. Роланд Финк коментира: „Благодарение на опита им през периода на преход художниците повдигат въпроса как обществото се отнася с романтичното не-помнене и рефлексия на феномена. Детски спомени, традиции, мечти, поддържани легенди и митове, и търсене на ориентири се превръщат в инструменти в изложбата, както и обектите на художествен анализ.“

Изложбата обединява различни подходи и начини на справяне с тези преобразяващи процеси. В нея са включени работи на 30 художници.

Издаден е каталог на български, немски и английски.

Автор:
СГХГ
Публикация:
12.03.2012 г. 22:01
Етикети:
Яра Бубноваарт новиниизложбаСГХГ
MUSA
Роланд Финк
Common History and its Private Stories
Посетено:
1280
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/2/news/14301-common-history-and-its-private-stories-istoriya-i-istorii