Изложби

Изложба на Иво Пецов в галерия "Лик"

Самостоятелна изложба живопис и рисунка

Изложба на Иво Пецов в галерия "Лик"
"Отсъствието на героите - Ламята е тук, докато Св. Георги липсва"


◊ СЪБИТИЕТО

Галерия “ЛИК”
представя

Иво Пецов
Изложба на живопис и рисунка

14.03.–03.04.2012 г.

Откриване на 14.03., сряда, от 18.30 ч.
ул. ”Лайош Кошут” №37

Иво Пецов е роден през 1980 г. в Македония. Завършва Държавно училище за приложни и изящни изкуства “Лазар Личеноски”, Скопие през 1999 г. От същата година е студент на Националната художествена академия, София, където завършва със степен бакалавър през 2003 г. при проф. Стоян Стоянов-Течи. Магистратура завършва през 2005 г. при проф. Здравко Стоянов, специалност "Графика". Докторската си степен защитава през 2010 г., научен ръководител му е проф. Ружко Челебиев, специалност "Стенопис".

Първата му самостоятелна изложба е във Виница, Македония през 2001 г. Следват самостоятелни изложби – в „Отвореното графично студио” при „Музея на град Скопие” в Скопие през 2004 г., в галерия „Республика” в гр. Сантарем, Португалия през 2004 г., в „Дом на културата” във Виница през 2006 г., в НУЦК „Ацо Шопов”, Щип, Македония през 2010 г.

Иво Пецов участва в много групови изложби в Македония, България и Португалия. Член е на Дружеството на македонските художници от 2004 г. и е участвал на някои от общите изложби. Той е един от инициаторите за създаването на дружеството „УМ” от Виница, Македония през 2005 г. и оттогава организира груповите изложби, които в близко бъдеще ще придобият международен характер.


◊ ЗА ИЗЛОЖБАТА

Лична творческа концепция на автора:

„В творбите си винаги търся връзката между индивид и общество, материален и духовен свят. Вълнуват ме актуалните съвременни обществени проблеми, които отразявам в част от моите произведения, с които разкривам моите възгледи. Същевременно, в отделни произведения правя сондажи във вътрешния свят и подсъзнателното, като в една част от творбите си се опитвам да изнеса дълбинното върху картинната повърхност. Моето творчество в най-голяма степен се изгражда върху изразните придобивки на модерното изкуство. За мен изкуството има магична сила, която може да промени човека и да влияе върху съдбите и курса на историята. Подкрепям идеята, че художниците почти винаги са били свързани с духовното начало и че този аспект трябва да се удържи в нашето съвременно изкуство.

Отдавам предпочитание на изкуството, което се създава директно, при непосредствен физически контакт на художника с материалите, с които работи, затова моето художествено изразяване се проявява главно в класическите живописни и графични техники.

Представените произведения в галерия „ЛИК” са създадени през последните 12 месеца, с техниките масло върху платно и акрил върху хартия. Те отчасти представляват продължение на моите творчески търсения с цел художествено разглеждане на обществените и културни характеристики на съвремието ни. Такъв е цикълът от няколко творби с названието „Отсъствието на героите”, в който разглеждам липсата на модели за подражание в свят, който е загубил своите етични опори и е потънал в лековерие и забрава.

Уморителното занимание с рационалния или философски смислов строеж на тези картини ме обърна в противоположна посока, към едно лирично и поетично преживяване на падащите есенни листа, като една препратка към крехкостта на живота и времевия кръговрат в природата. Така направих цикъла „Листопад”, който „възпява” краткостта на човешкия живот чрез преливането на силуетите на човека и листата в топли цветове.

Създадох няколко творби, в които вложих усилие да изнеса на повърхността картините, които се спотайват в моето подсъзнание и също се опитах да маркирам пространства по пътя на един условен, абстрактно експресионистичен маниер на рисуване с четката и черния акрил.

Произведенията ми с общото название „Диви”, смислово се противопоставят на съвременния ни „стерилен” начин на живот, отчужден от природата и вглъбен в разбирането, че човекът трябва да бъде само рационален и логичен, и че единствено и само така трябва да живее. Позовавам се на дивото у човека – необуздания и вулканичен извор на жизнена енергия, която ще възроди позитивизма.”


Симеон Гаврилов – притежател на Награда за цялостна заслуга от областта на културата на град Щип, Македония:

“... Иво Пецов смело и премерено крачи от „пещерата на конформизма и безразличието", като отнема правото на легитимност на летаргията и непоносимата лекота на "относителните" естетически и художествени ценностни практики. Той ни посочва как да се проветрим и почистим от вонята на арогантността на материалното и мимолетното.

Неговата позиция, сега и тук, а и по-нататък, е ясна – подканва да познаем духовното и интимното, надеждата в любовта - като лек за хармонизиране на човешките дейности с естеството на природата. Този раздел на своя творчески път минава и преосмисля с активна позиция, като се изправя пред предизвикателствата и последствията на цивилизацията. Разбира се, тази активна позиция струи от художествения маниер, със значителни естетически ценности, като интелигентно изгражда и установява уважаван художествено-авторски и интелектуален творчески дискурс...”
Автор:
Галерия "ЛИК"
Публикация:
11.03.2012 г. 17:29
Посетено:
1923
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/2/news/14289-izlozhba-na-ivo-petsov-v-galeriya-lik