Изложби

Изложба на Васка Попова-Баларева (1902-1979)

По повод 110 години от рождението на художничката

Изложба на Васка Попова-Баларева (1902-1979)


◊ СЪБИТИЕТО

Софийската градска художествена галерия
представя

Васка Попова-Баларева (1902-1979)
110 години от рождението

9 март – 6 април 2012

Откриване: 9 март, петък, 18.00 часа
Софийска градска художествена галерия
ул. "Ген Гурко" 1, София 1000
(вход откъм ул. „Княз Ал. Батенберг”)


Юбилейната изложба на художничката е част от инициативата на Софийска градска художествена галерия да показва на своите посетители творчеството на български художници, които, макар и намерили място в историята на българското изобразително изкуство, остават далеч от „светлините на прожекторите“.


◊ ПОВЕЧЕ ЗА ИЗЛОЖБАТА

Васка Попова-Баларева е от онзи тип художници, които избягват да присъстват шумно в творческите среди в периода от 30-те до 70-те години на миналия век. Извървяла своя житейски път като истински аристократ, съвременният зрител има възможността да се докосне до нейния свят. В експозицията са представени много и разнообразни като живописна техника портрети – детски, мъжки и дамски. Сред тях се откроява и една интересна група от образите на тенора Стефан Македонски, композитора Любомир Пипков, художниците Кирил Петров и Рафаел Михайлов, писателката Елисавета Багряна – всички те, приятели на художничката. В експозицията са подредени и натюрморти, пейзажи, графики, както и различни нейни проекти от областта на приложните изкуства (художествена обработка на кожа).

В изложбата участват творби от фондовете на Софийска градска художествена галерия, Национална художествена галерия, Художествена галерия „Борис Денев“ – Велико Търново, Художествена галерия „Петко Задгорски“ – Бургас, Художествена галерия „Елена Карамихайлова“ – Шумен, Художествена галерия – Русе, Ателие-колекция „Светлин Русев“ – София, Национален музей „Земята и хората“ – София, Държавен музикален и балетен център – София, както и от множество частни колекции.


Васка Попова-Баларева
е родена в град Русе на 7 април 1902 г. Тя израства в семейството на генерал и майка - художник и музикант. Любовта към изкуството я отвежда в Художествената академия в София, където постъпва в класа по живопис на проф. Цено Тодоров. Под наставничеството на проф. Никола Маринов тя овладява изобразителния език на цветовете и се дипломира през 1927 г. Две години по-късно след конкурсен изпит е приета да специализира в Художествената академия в Рим. Там тя се запознава в детайли и с техниките за художествена обработка на кожа. След завръщането си в страната се налага като пионер в тази област. През 1933 г. се жени за генерал Христо Баларев, с когото имат един син. В дома на художничката чести гости са интелектуалците Зоя Паприкова, Бистра Винарова, Александър Поплилов, Кирил Петров, Рафаел Михайлов, Андрей Николов, Борис Иванов, Александър Жендов, Мара Георгиева, Васка Емануилова, Веселин Стайков, Люба Паликарева. След заболяване Васка Попова-Баларева умира на 3 август 1979 г. в София.

Автор:
Петър Димов, СГХГ
Публикация:
09.03.2012 г. 15:41
Етикети:
Посетено:
2241
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/2/news/14285-izlozhba-na-vaska-popova-balareva-1902-1979