Изложби

Живопис и рисунки от 80-те години в галерия "Астри"

Изложба на проф. Васил Вълев

Живопис и рисунки от 80-те години в галерия "Астри"


◊ СЪБИТИЕТО

Галерия "Астри" представя

Живопис и рисунки от 80-те години
Проф. Васил Вълев


08.-31 март 2012

Откриване: 8 март, четвъртък, от 18 часа
Галерия "Астри", ул. "Цар Самуил" 34, София 1000



... Родил съм се на село, където са минали детските ми и юношески години. Голяма част от сюжетите ми са свързани със селото: селски дворове с крави и козички, селски покрайнини, селския непосилен труд. Даже пейзажите от София - доколкото ги има - са от крайните квартали, а не от шумния градски център. Персонажите в картините ми са трудови хора, често възрастни, изстрадали живота си.

Рисувал съм спонтанно, така както съм чувствал живота в момента. Избирал съм сюжетите някак подсъзнателно; може би перипетиите, през които е преминал животът ми, са допринесли да се изгради у мен такава чувствителност, която определя емоционалната характеристика на творчеството ми.

Днес, когато разглеждам отново живописта и рисунките си, бих желал зрителят да бъде убеден, както аз самия, в искреността им. Това би ми донесло морално удовлетворение.

Васил Вълев,
6 февруари 2012, София


◊ ОЩЕ ЗА ИЗЛОЖБАТА

Отричано, поругавано или издирвано като екзотично от колекционери, стойността на изкуството на България от времето на социализма е все още тема за дискусии и гледната точка към него продължава да е в неравновесно състояние. У някои то предизвиква комплекси.

Но както всяко изкуство и то е отпечатък, свидетелство за естетиката и идеалите на епохата. А заедно с това, то е поредния културен слой, върху който полагаме следващите...

Талантът е неподвластен на конюнктурните колебания. Седeмдесетте и осемдесетте години на миналия век отбелязват един истински разцвет в младото българско изкуство - настъпва известна свобода и разчупване на статуквото.

В настоящата експозиция имаме възможността да видим поредица от тъкмо такива образци на живописта от проф. Васил Вълев.

Той е роден през 1934 година в с. Сигмен, Карнобатско. Завършва Художествената академия при проф. Георги Богданов през 1959 г. Трудовите си години започва като учител по рисуване, след това уредник в градската галерия на Търговище, докато стига до професор в Академията, по късно и в НБУ.

Автор:
Вихра Пешева, галерия "Астри"
Публикация:
07.03.2012 г. 17:07
Посетено:
1607
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/2/news/14275-zhivopis-i-risunki-ot-80-te-godini-v-galeriya-astri