Изложби

"Коли, мацки, пейзажи" - изложба на фотографа Михаил Новаков

В рамките на платформата за съвременно изкуство и млади автори "Място за срещи"

"Коли, мацки, пейзажи" - изложба на фотографа Михаил Новаков


◊ СЪБИТИЕТО

Галерия "Васка Емануилова" (филиал на СГХГ) представя изложбата

Коли, мацки, пейзажи
Михаил Новаков


07.03.–01.04.2012

Откриване на 07.03., сряда, от 18 ч.,
Галерия "Васка Емануилова", бул. “Янко Сакъзов” 15


◊ ПОВЕЧЕ ЗА ИЗЛОЖБАТА

На 07.03., сряда, от 18 ч., в рамките на платформата за съвременно изкуство и млади автори „Място за срещи“ на галерия „Васка Емануилова“ ще бъде открита самостоятелна изложба на фотографа Михаил Новаков. Куратори на изложбата са Борис Мисирков и Георги Богданов, съоснователи на Агитпроп и Българското фотографско сдружение, автори на многобройни художествени проекти, с богата творческа биография от участия в страната и чужбина.
 
На поканата от страната на галерия „Васка Емануилова“ да предложат изложба, която да показва работата на активните млади фотографи в България днес, Мисирков/Богданов отговориха, че се сещат само за един, когото биха искали да представят. Техният избор на Михаил Новаков обаче се оказа по странен начин репрезентативен. Не само заради интереса и любопитството да се снима живота, да се показват места, групи от хора и събития, в които винаги се съдържа някаква представа за поколение, но и заради самото изкушение да се снима – тогава, когато фотографията не е нещо, което се прави, но това, с което се живее.

„Мишо Новаков е като марсианец – кацнал е на Земята и по стечение на обстоятелствата се е озовал в България, сред скейтъри, диджеи, хипстъри и обикновени безделници. Уредите му за наблюдение – повечето от тях полулюбителски фотоапарати, които се чупят често, но се сменят бързо – регистрират всичко наред, без значение дали е красиво или грозно, важно или незначително, фокусирано или размазано. На пръв поглед хаосът е пълен, но полека-лека отделните кадри оформят една много любопитна – и красива – документална картина. Разказ за една група, която тотално не се интересува от местната политика, но е много наясно с текущите трендове по света и би изглеждала горе-долу по същия начин в който и да е европейски, азиатски или американски метрополис. Глобалният лайфстайл – или поне тяхната представа за него – и локалният декор от панелки, недовършени хотели и бентлита оформят странен микс, който всъщност е пред очите ни всеки ден, но е станал толкова привичен, че вече не го забелязваме. Абсурдните гледки от кочината наоколо не са естетически проблем нито за Мишо, нито за героите на фотографиите му – те са просто част от средата, но не им пречат да се забавляват чудесно. Един весел безкраен театър, който на моменти носи усещане за края на света – а може би просто е начин да се радваш на себе си и на живота.“
Богданов/Мисирков


Михаил Новаков
(р. 1984) завършва „Фотография“ в Нов български университет. От години е фоторедактор на списание "Едно". Негови работи са публикувани в списание Vice, Капитал Light, списание Маx, Абитаре, Signcafe, World of Design mag, Lapin World tour 2011, Whiteroom mag. Няколко поредни години той е фотограф на събития като Sofia Design Week, както и Sofia Architecture или Dance Weeks, на Mellow Music Festival (2010, 2011) и др.

„Коли, мацки и пейзажи“ е първата му самостоятелна изложба.


. Изложбата е реализирана с техническата подкрепа на Агитпроп ООД и Българско фотографско сдружение

Автор:
Петър Димов, СГХГ
Публикация:
05.03.2012 г. 16:49
Посетено:
1600
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/2/news/14258-koli-matski-peyzazhi-izlozhba-na-fotografa-mihail-novakov