Изложби

Красимира Михайлова – "Емоционални присъствия"

Изложба живопис

Красимира Михайлова – "Емоционални присъствия"


◊ ИЗЛОЖБАТА

Красимира Михайлова – "Емоционални присъствия"

09.–28 март 2012

Откриване – 9 март, 18.30 часа
Галерия на СБХ, ул. „Шипка” 6, етаж 2


Красимира Михайлова представя част от творчеството си, обединено под мотото „Емоционални присъствия”. Изложбата включва живописни творби – така обичаните от авторката пейзажи, изградени с ярки и контрастни мазки. Жената – като допълнение в пейзажа или като основна фигура също присъства често в картините й.

 
◊ ЗА АВТОРА

Красимира Михайлова е родена във Варна. Завършва Националната художествена академия в София, специалност „Графика” при проф. Е. Томов и проф. В. Стайков. Началото на професионалната й кариера е свързано с модата. Модел е към списание „Лада” и Център за нови стоки и мода, а по-късно работи като художник-дизайнер на облекла.

От 70-те години се посвещава на илюстрацията и художественото оформление на книги и учебници. Работи в издателствата „Просвета” и „Проблемна група по образованието при БАН и МНП”, известна с експерименталното обучение на деца под ръководството на акад. Бл. Сендов. Сътрудничи на други  издателства и периодичния печат.

От 1987 г. до 2002 г. е художник в Университетското издателство „Св. Климент Охридски”. Автор е на илюстрациите и художественото оформление на много учебници, книги и рекламни материали.

От 90-те години работи активно в областта на живописта. Има самостоятелни изложби и участия в общи, национални и групови изложби у нас и в чужбина.

Член е на СБХ. Живее и работи в София.

Малко известен факт е, че художничката има общи родословни корени с рода на Доспейците – основоположници на Самоковската живописна школа, чиито най-известни представители са Захарий Зограф, Димитър Зограф и Станислав Доспевски.

Автор:
СБХ
Публикация:
05.03.2012 г. 12:39
Етикети:
арт новиниживописизложбаСБХ
Красимира Михайлова
Посетено:
1468
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/2/news/14251-krasimira-mihaylova-emotsionalni-prisastviya