Изложби

АрхитектКите рисуват по-добре

Изложба на 8 архитектки във Варна

АрхитектКите рисуват по-добре


◊ СЪБИТИЕТО

Изложба под наслов „АрхитектКите рисуват по-добре”, посветена на жените архитекти, с куратор д-р арх. Станчо Веков, се открива на 2 март от 18.00 ч. в Дома на архитекта Варна, ул. „Мусала” 10.

• Пресконференцията е насрочена за 12.00 ч. в същия ден.

Експозицията може да бъде видяна до края на март.

 

◊ ИЗЛОЖБАТА

„Целта на кураторския проект е да се покажат творческите пристрастия на архитектки от Варна, извън сферата на професионалната им дейност. Месец март, символ на вечното обновяване на природата, е избран неслучайно за тази изложба, с която засвидетелстваме отношението си към жената – муза и творец. Дължим този жест на внимание към по-виталната и по-добра половина от човечеството!”, разказва д-р арх. Станчо Веков.

Със свои творби участват архитектки от различни генерации - от студентка по архитектура в някогашния Държавен университет във Варна (1947), в който рисуване е преподавал най-добрият български акварелист Константин Щъркелов, до възпитаничка на ВСУ „Черноризец Храбър”. 

Aвторки на изложбата „АрхитектКите рисуват ПО-добре”, са Ангелина Делкова, Ваня Караджова, Десислава Христова, Здравка Нейчева, Емилия Рашева, Мария Пеева, Пенка Георгиева и Росица Буцева.

„Акварелът е предпочитана техника в представените работи, въпреки че не липсват и други техники - пастел, маслени бои, смесена техника, графика и дори малка пластика. Общото във всички творби”, обяснява още д-р арх. Станчо Веков, „е колоритът, умело изграден от цветови хармонии, чиито далечни корени откриваме в етнографските мотиви на българската черга и тъкан, генетично заложени в природата на българката. Докато акварелите на Десислава Христова впечатляват с артистична смелост, портретите на изявена художничка като Здравка Нейчева се докосват до дълбините на човешката душа. Лиричните цветя на Емилия Рашева, послужили за плакат на изложбата, внушават лекота и съзерцателност, а в смесените техники на Ваня Караджова се долавя стремеж към по-плътно усвояване на една пластичност, толкова характерна за нейната интересна архитектура. Не по-малко интригуващи са и произведенията на Мария Пеева и Росица Буцева, а малката пластика на Ангелина Делкова се разчита като диалог с нейния житейски партньор – скулптора Пламен Аврамов.”

Автор:
Виолета Тончева
Публикация:
01.03.2012 г. 20:39
Етикети:
арт новиниВарнаизложба
художнички
архитектки
Посетено:
1167
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/2/news/14220-arhitektkite-risuvat-po-dobre