Изложби

Върбишките жени везат пъстри послания

Брюкселска дантела красяла домовете

Върбишките жени везат пъстри послания


"Позабравените занаяти на село Върбица" оживяха точно на 29 февруари в Горнооряховския исторически музей.

И се оказа, че изобщо не са забравени!

353 ефирни експоната подредиха този път музейните работници - плетива на една кука, на две куки, на обръч, пъстри народни бродерии.

Върбишките жени открай време везат възглавници, покривки, пана, елементи от националната носия, видяха посетителите. В цветовете на българската земя греят техните шевици - зелено, алено, бяло, тюркоазено. Към 30-те години на двайсети век обаче едно модерно ръкоделие овладели жените на Върбица - дантелата.

И взели да окичват с нея дома си (нямало къща без плетено на една кука мильо), якичките на европейските си рокли, коланчетата, че и крайчетата на носните си кърпички. Плетели най-вече с памучни ширити, но и коприната се тачела в тоя край, мъжете на сръчните жени слагали копринени вратовръзки.

Бившата кметица на селото - Иванка Дичева, е сред майсторките на брюкселската дантела, усъвършенствала е техниката поанлас. Освен с традиционни материали тя плете и с... найлонови торбички, а чантите, създадени от трудноразградимия изкуствен продукт, са трайни и красиви.

"Бодовете на българската везба са като писмото - редят се отляво надясно", каза директорът на читалище "Градина" в село Върбица Петя Димитрова, посланията, закодирани в това уникално писмо, са послания на любов и хармония.

И след като откриха изложбата с пита и връзване на мартенички, върбишките жени извисиха гласове в хороводните северняшки песни, с които идва пролетта.


Автор: Светла Иванова
29.02.2012 г. 19:43
Посетено: 2750
Линк към публикацията:
https://kulturni-novini.info/sections/2/news/14208-varbishkite-zheni-vezat-pastri-poslaniya