Изложби

Бижутерска сборна изложба

"Култивиране" в Арт галерия "Папийон", Варна

Бижутерска сборна изложба


◊ СЪБИТИЕТО

Арт галерия "Папийон" представя

Бижутерска сборна изложба "Култивиране"

28.02.-28.03.2012 г.

Откриване на 28 февруари, вторник, от 18:00 ч. в изложбената зала на галерията във Варна на ул. "Драгоман" 12 (до Куклен театър).


◊ ИДЕЯТА

След зимата идва пролетта и както повеляват законите на природата, се подготвяме за възраждане кръговрата на живота, за тържеството на новия живот, за поредното енергийно и емоционално презареждане. Галерия "Le Papillon" Ви кани да „култивираме“ заедно, за кратко да се превърнем в земеделците на нашите възприятия и да помним, че животът продължава и от нас зависи какви семена ще посеем и какво ново ще създадем, за да бъде той по-благодатен и хармоничен.

Чрез култивиране се постига следното:
· разрохване, размесване и наситняване на почвата;
· подрязване и унищожаване на плевелна растителност;
· осигуряване на оптимални условия (равна повърхност, структура на почвата и дълбочина) за извършване на сеитба и растеж на нова култура.

Нещо подобно ще се случи в отношението творец - зрител с помощта на едни от най-добрите български бижутери и възприятията, вкусовете и естетическите критерии на публиката, на годишната бижутерска изложба в арт галерия "Le Papillon" във Варна.

В действителност почти всичко можем да култивираме:
- ябълки, както и други плодни растения;
- трюфели и други гъби;
- всякакви зърнени култури;
- миди и други морски организми;
- нови клетки и биологични единици;
- добро отношение към околния свят;
- разбиране на различното и различните нови технологии;
- духовна енергия;
- сексуална енергия;
- чувства и емоции.

 
Надявам се успях с няколко думи да култивирам почвата на вашето въображение и семенцето на провокативните идеи скоро ще порасне и в нашата сборна изложба "Култивиране". Заповядайте на откриването на изложбата, което ще се състои на 28 февруари, вторник, от 18:00 ч. в изложбената зала на галерията във Варна на ул. "Драгоман" 12 (до Куклен театър).
 

Ето и нашите 17 култиватори: Август Спасов, Ангелина Цветкова, Анжело Красини, Антоанета Рамджулска, Богдана Топрева, Борислав Кръстев, Виктор Павлов, Владимир Николов, Владимир Радоев, Димитър Делчев, Иван Георгиев, Иво Борисов, Калина Чанкова, Нева Балникова, Николай Сардъмов, Снежана Нейкова, Цветелина Алексиева.


И думи на някои от тях:

Анжело Красини - Брошка – дърво, кристали, мелхиор

Искам с парчето дърво, намерено край морето, да разкажа една история, която много от нас знаят, но всеки ще я чуе различно и същевременно вярно. История, в която природа и автор взаимно се „култивират”. Доколко съм успял, оставям на зрителя да прецени, но едно разбрах – каквото и да култивираме, трябва да го правим деликатно, едва забележимо и с любов. А най-важното, отваряйки сетивата си - не ние да култивираме, а да се оставим да бъдем култивирани.

Антоанета Рамджулска

Това, което ме вдъхнови за тази колекция, са изчезващите КОРАЛИ. Те идват от дълбините на морето и са невероятно красиви, освен че са първопричина за съществуването на колонии организми. Толкова, колкото е красива човешката душа. С тази колекция искам да докосна дълбините на съзнанието, да развия естетиката и културата на всекиго, който ги пожелае и ги носи, защото те са толкова част от природата, колкото и ние. Желанието ми е да предизвикам размисли за преходността и кръговрата на живота, защото ние сме много свързани с природата и унищожаването ѝ е равносилно на самоубийство!

Борислав Кръстев

И най-вече можем да култивираме красотата. Защото тя е вдъхновена от живота, а задачата на твореца е да открие тази красота и да я превърне в изкуство. Красотата ни е нужна, за да ни носи спасение от несгодите, от фаталното, от сивотата на ежедневието. И ако не се стараем да я запазваме и обогатяваме, ние сме изгубени в един свят без пролет - без надежда.

Иван Георгиев

Търся обединяване на различни материали и различно третирани повърхности. Заедно с формата на предмета опит за култивиране на естетическо възприемане на накита.

Иво Борисов

Култивирането като еволюционен процес на всяко живо същество, свързан с приспособяване, трансформация, натиск и в крайна сметка облагородяване.

Цветелина Алексиева – култивиране на загриженост, нетрадиционно преоткриване на традиционни материали

Материалът за тези бижута е найлоново фолио от найлонови торбички, от които получавам в огромно количество с ежедневните си покупки. От много години се опитвам да ги избегна и ги събирам, колекционирам отделно много преди да се въведе разделното изхвърляне на отпадъци в България. Надявам се, че това е от значение за показване на загриженост към околната среда.

Един ден, докато търсих лек, водоустойчив и цветен материал аз преоткрих найлоновите торбички. Имах вече богата колекция и след малко експерименти се роди колекция от бижута.

Те имат помощна конструкция от сребро, върху която се изгражда цялото бижу, а по него израстват пипала, изградени от найлоново фолио.

Докато работих върху бижутата, разпознах чувството, което бих сравнила с цитат от филма „American beauty“, където тийнейджър заснема клип за пътя на подмятана от вятъра найлонова торбичка. Той казва: „Това беше един от тези дни, когато всеки момент щеше да завали сняг и се усещаше електричество във въздуха, можеш почти да го чуеш... А тази торбичка като че ли танцуваше с мен, като малко дете, което ме моли да играя с него... И това беше денят, в който разбрах, че зад всяко нещо се крие цял живот... Понякога има толкова много красота в света, че си мисля, че сърцето ми се потапя в нея...“
Автор:
Арт галерия Папийон
Публикация:
26.02.2012 г. 22:51
Посетено:
1464
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/2/news/14182-bizhuterska-sborna-izlozhba