Изложби

Изложба "Европейските майстори на XX век" във Vivacom Art Hall

Салвадор Дали, Пабло Пикасо, Хуан Мирό, Фернан Леже, Шагал, Раул Дюфи

Изложба "Европейските майстори на XX век" във Vivacom Art Hall


◊ СЪБИТИЕТО

Изложба "Европейските майстори на XX век"

Изложба с великите майстори на четката – Салвадор Дали, Пабло Пикасо, Хуан Мирό, Фернан Леже, Шагал, Раул Дюфи, представя новооткритото пространство за култура и изкуство Vivacom Art Hall (на ул. „Гурко“ 4) от 20 февруари до 15 март.

Произведенията са от богатата колекция на Галерията за модерно изкуство в София. Някои от тях вече са показвани пред широката публика като част от  емблематични за Галерията изложби, други са по-малко познати.


◊ ИЗЛОЖБАТА

В новото арт пространство на VIVACOM, любителите на изкуството могат да се докоснат още веднъж до творбите на най-великите майстори на 20. век. Селекцията обединява оригинални графични творби, които са създавани от художниците по различно време, но голяма част от тях пресъздават духа на Париж и на френския авангард - епохата, в която Париж е безапелационният световен център на изкуството.

Сред литографиите, които могат да бъдат видени, са артистичните портрети на Пикасо и малко показвани творби от серията The Ballet Dancers, библейските сюжети на френския модернист Шагал и испанския сюрреалист Дали, цветните акорди на Хуан Мирό, вдъхновените от града творби на Леже.

Като емблема на експозицията, кураторите са избрали творбата "Градът" ("La Ville”, 1959) на Фернан Леже. Популярният френски кубист бе представен за първи път у нас през юни 2011 г. в изложбата „Свидетели на своето време”. През лятото на 1918 г. и следвоенната демобилизация, Леже посвещава творчеството си на големи композиции, пресъздаващи погледа на артиста към всеки един вълнуващ аспект на града.

Сред акцентите в експозицията е и Портрет на Дора Маар, цветна оригинална литография от Пабло Пикасо (Ателие Мурло, Париж, 1954 г.). Творбата е създадена от Пикасо, за да илюстрира „Война и мир” през 1954 г. Интересен поглед върху темата за балетното изкуство представя серия от офорти на Пикасо, изпълнени върху медна плоча. Те са интерпретация на негови по-ранни рисунки на балетни танцьори, по време на съвместния живот на Пикасо с руската балерина Олга Хохлова. Серията е отпечатана през 1940 г. в тираж от 300 екземпляра.


VIVACOM Art Hall е основен партньор на Галерията в първото издание на конкурса за българско съвременно изкуство MOST. Арт пространството ще отреди специално място на произведенията на 20 номинирани от журито в съвместна изложба през месец май. Залата за съвременна култура и изкуство в историческата сграда на Телефонната палата е един от приоритетните проекти на VIVACOM Фонд за 2012 г. и ще представи още много интересни изложби и събития през годината.


Автор:
Таня Недялкова
Публикация:
21.02.2012 г. 14:56
Етикети:
арт новиниизложбаVivacom Art HallШагалФернан ЛежеСалвадор Дали
Европейските майстори на XX век
Раул Дюфи
Хуан Мирό
Пабло Пикасо
Посетено:
2061
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/2/news/14146-izlozhba-evropeyskite-maystori-na-xx-vek-vav-vivacom-art-hall