Изложби

Фотоизложба "Казахстан – култура, традиции и уникална идентичност"

Пътуване в митичен Казахстан

Фотоизложба "Казахстан – култура, традиции и уникална идентичност"


◊ СЪБИТИЕТО

На 18 февруари, събота, от 11:30 ч. в Арт Мол Галерия в мол „Галерия Пловдив” по покана на „Сиенит холдинг” и със съдействието на Посолството на Република Казахстан се открива фотоизложба „Казахстан – култура, традиции и уникална идентичност”.

Старт на експозицията ще даде лично Негово Превъзходителство Темиртай Избастин, управляващ Посолството на Република Казахстан в Република България, ръководител на дипломатическата мисия.


◊ ИЗЛОЖБАТА

Казахската народност, която е изминала дълъг период на формирането си, в който са участвали много племена и народи, заема важно място в историята на Евразия и е един от най-древните етноси. Тя е приемник на културното наследство на всички народи, които са участвали в нейното формиране, затова казахският народ е един от най-богатите в културно отношение.
    
Културата на казахите до ХХ век е оставала номадска, но въпреки това, за много хилядолетия е изминала пътя на развитие не по-малко сложен и интересен от другите народи. Номадите-казахи са изработили свой начин на мислене и обществена организация, която обединява в себе си познанията на Запада и Изтока. В резултат на това смесване най-голямо развитие получават традициите, обредите и обичаите.

В настоящата фотоизложба пловдивчани и гостите на града ще се потопят в пулса на една древна култура, ще усетят естетиката на градовете на Казахстан и ритъма на живота там. Чрез около 100 фотоса, предоставени от Посолството на Република Казахстан, пътуването в далечната, но близка ни страна ще стане реалност.

Арт Мол Галерия продължава да посреща в изложбения си салон експозиции-провокации, чрез които посетителите могат „да пътуват” из интересни места и  да опознават бит, традиции и култура.

Пловдив е град с Почетно консулство на Казахстан и предстоящата експозиция е недвусмислена заявка за траен мост между двата народа.


Автор:
Катя Стайкова
Публикация:
17.02.2012 г. 13:56
Посетено:
1707
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/2/news/14121-fotoizlozhba-kazahstan-kultura-traditsii-i-unikalna-identichnost