Изложби

Луни, еротика, жени и вино...

Изложба живопис, скулптура, рисунка в галерия "Приятели" - Русе

Луни, еротика, жени и вино...


Новата елитна галерия „Приятели” отново провокира русенските любители на изящните изкуства. Кураторите Георги Пасев от Русе и Еслица Попова, художничката-номадка от Русе, Париж и Карибите, откриха премиерна експозиция (живопис, скулптура, рисунка) под наслов "Любовната еротика на виното” или „Луни, еротика, жени и вино!”, посветена на Свети Валентин и Свети Трифон, на които се кланяме в един и същи ден.

Изложбата представя еротични ситуации, като всеки от „субективно избраните” (както твърди живописецът Георги Пасев) дванайсет автори представя своя любовна история със свой оригинален сюжет, при това със своя пластичен език и своята неповторима  образност. Може да се каже, че днес, след падането на комунизма и цензурата в България, не са малко творците, изявяващи се и в тази деликатна област, но не са много работещите с жар и вдъхновение.

Подбрани са автори от поколенията, работещи активно след 1989 година. Идеята на двамата куратори е била да се избегне негативното по темата за еротиката. По този начин тя е представена по един весел и ироничен начин. Добре е, че е избегната и опасността да се стигне до порно. Нашата публика е все още консервативна в това отношение, сподели Георги Пасев. Наложи се картините да не бъдат твърде шокиращи за нежното й око. Защото предната изложба, която направихме преди десетина години предизвика истински скандал! Може да се каже, че тази оригинална експозиция е нещо като местен вариант на зимните карнавали и Сурваки. Традиция, която за съжаление, се поизгуби след войната. Тя е един предвестник на дългоочаквана пролет след една тежка зима, съпроводена с много бедствия.

Магията на любовта е сред най-силните магии, способна да се пребори дори с могъщата природа. В това се опитват да ни убедят участниците: Атанас Атанасов, Георги Пасев, Еслица Попова, Роберто Андреев, Димитър Яранов, Спартак Дерменджиев, Петринел Гочев, Ирена Парашкевова, Станимир Желев, Владо Йосифов, все изявени творци от града-домакин, от столицата и от цялата страна. Не бих степенувал изявите ми, но все пак, може би най-силно е представянето на Ат. Атанасов, П. Гочев, Р. Андреев и Г. Пасев, както и на интересния гост – французинът Тиери Матиаса, много оригинален поет и художник от далечна Гваделупа, представящ илюстрации към своите любовни стихове.


Автор: Огнян Стамболиев
16.02.2012 г. 10:30
Посетено: 2543
Линк към публикацията:
https://kulturni-novini.info/sections/2/news/14110-luni-erotika-zheni-i-vino