Изложби

Изложба на Лили Кючукова-Роа и Ален Роа

Изложба живопис и пластика в Галерията на Ева

Изложба на Лили Кючукова-Роа и Ален Роа


◊ СЪБИТИЕТО

"L'amour"
Лили Кючукова-Роа и Ален Роа

15.02.–08.03.2012 г.

Изложба с френско звучене и нажежена от любовни трепети атмосфера под нежните вибрации на изящното „L’amour” се открива в „Галерията на Ева”. Артистичната двойка, която представя творбите си - Лили Кючукова–Роа и Ален Роа, въплъщава изцяло идеята и чувствеността на настоящия празник.


◊ ЗА АВТОРИТЕ

Лили Кючукова-Роа е един изключително продуктивен автор - с над 40 самостоятелни изяви. Пет от тях във Франция – в различни градове, няколко в Германия, Холандия, а в самото начало на творческата си кариера - Международното биенале на миниатюрата, Квебек, Канада, Австрия и Австралия.

Тя рисува само жени като в картините й образът на жената звучи различно – желана, мечтана, фантазирана, фина и деликатна, с нежна чувствителност и тихо, ненатрапчиво, но осезаемо присъствие. Едновременно модерна и класическа с нейния фин усет, Лили Кючукова се докосва и трайно въздейства с нейните образи върху зрителя.

“И така, маслената живопис е не само още жива, а в случая с Лили тя има свой индивидуален и новаторски аспект, завладяваща, без да бъдат пренебрегнати техниките и търсенията от миналите векове. Виждам в изложените платна радост от живота и чувственост. В тях има нещо, което ме кара да мисля за така наречения период на „Лудите години” – “des annees folles” този на Бунюел, Коко Шанел, на екзалтацията, изтънчеността и грацията на “Lart feminine”, на лиричния и очарователен стил на “L'art Deco”, погълнат още от първите години на Втората световна война. Преминавайки от една творба на друга, откриваме нещо от - Marie Laurencin (темата, духа, опростяването на формите) – от Foujita (тоновете, които са толкова близки, сякаш създават една цялост и все пак позволяващи да бъдат отличени персонажи, материите и заобикалящата ги среда) – от Van Dongen (преливащите цветове и форми) или, ако се върнем малко във времето, от Emil Nolde, нанасящ еднократно и със замах линии с четката, които сами по себе си са достатъчни да фиксират едно лице. От Hendrik Breitner, що се отнася до неговата образност, предшестваща Климт. Без съмнение, Лили Кючукова търси със страст, водена от своя инстинкт, решителност и очарование. Ето защо стойностите и цветовете могат сами по себе си да постигнат обемност, сенки и светлини, плът и тъкани и пространство, като оставят отворена вратата за въображаемото. При фобистите (Les Fauves) вече се говори за еротика на тоновете.
R. Fajon Gallery Ovadia, Nancy 2007”


Ален Роа е роден в град Троа, Франция през 1942 г. Завършил художествено училище, през 1962 г. учи философия в Дижон и там открива театъра, който никога не напуска, избирайки професията на декоратор. Повече от 25 години упражнява тази професия. Над 150 декора и серия от костюми присъстват на сцените в националните драматични центрове на Сейнт Един, Марсилия, Страсбург, Париж (Komedi Fransez), Одеон и много други...

От 1995 г. проявява интерес към бронза. Пресъздава и се вълнува от градските митове и легенди, които въплъщава в серия от бронзови пластики като Одисей, Целувката на Сирената, Сизиф, Прометей и много други.

Характерно за творчеството му е, че въздейства чрез детайла. Работи по класическата восъчна техника на отливане.

През 2001 г. по поръчка на кметството на град Троа изработва голяма порта с височина 7 метра, посветена на първия писател във Франция от 13. в.

По покана на театър „Иван Вазов” - София изпълнява декора и костюмите в пиесата „Двамата веронци и Дон Жуан”.

Ален има над 15 самостоятелни изложби в България и чужбина. Постига успех с изложбите си във Франция и Германия. Негови макети на театрални декори са показани в изложби и драматични центрове в Париж и София.

При второто си пътуване до България, среща Лили Кючукова в една софийска галерия. Срещата е съвсем случайна, но както сам Ален казва, на света няма нищо случайно. Двамата заживяват заедно след четири години, като спътници в живота и изкуството, като творчески тандем…

Автор:
Галерията на Ева
Публикация:
15.02.2012 г. 18:21
Посетено:
1634
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/2/news/14099-izlozhba-na-lili-kyuchukova-roa-i-alen-roa