Изложби

Радка Жекова – "Фантазия сега и завинаги"

Изложба живопис

Радка Жекова – "Фантазия сега и завинаги"


◊ СЪБИТИЕТО

"Фантазия сега и завинаги"
Изложба на
Радка Жекова

Откриване на 21.02.2012 г. от 18 ч. в салона на 4 етаж на ул. „Шипка” 6.

Експозицията може да бъде посетена през периода от 17 февруари до 6 март.


Артистичната кариера на художничката започва със завършването на НХА в класа на проф. Марин Върбанов. С монументалния си текстил, тя присъства в галерии и музеи по света и у нас. Известни нейни произведения са стенните килими: „България - 1300” – в музея  за приложно декоративно изкуство – София; „Велика България” – галерия  „Люси Максим” – Ню Йорк; „Родопски мотив” – Кьолн; „Музикален акорд” – Токио; „Пролетна импресия” – Аржентина; „Фантазен етюд” и „Трансмисия” – в частни колекции в България.

От 1970 г. Радка Жекова се посвещава на киното като художник-постановчик на костюми в Студия за игрални филми – Бояна. В творческата й биография присъстват повече от двадесет игрални филма, между които: „Последният ерген”, ”При никого”, „Романтична история” и „Съдията”.

Изследователският й труд в създаването на българския и византийския текстил от IX и X век за продукцията „Златният век” е нейния огромен принос към българското кино. Днес част от този исторически текстил се съхранява в Националния исторически музей.

От 1989 г. художничката е в плен на пластичната живопис, която най-точно пресъздава фантазните й светове. „Фантазия сега и завинаги” е седемнадесета самостоятелна живописна изложба, на която авторката ви очаква в празнично настроение!


За допълнителна информация: Екатерина Стойчева - 0887334564.

Автор: СБХ
15.02.2012 г. 12:46
Посетено: 1599
Етикети: арт новини, Шипка 6, изложба, СБХ, живопис, Радка Жекова
Линк към публикацията:
https://kulturni-novini.info/sections/2/news/14098-radka-zhekova-fantaziya-sega-i-zavinagi