Изложби

Топло посрещане в обновената изложбена зала

"Корените на габровския хумор" отново отвори врати

Топло посрещане в обновената изложбена зала◊ СЪБИТИЕТО

Отново посреща своята публика постоянната изложба „Корените на габровския хумор”, разположена в зала 1 на Музея „Дом на хумора и сатирата” в Габрово. Това се случва след извършен сериозен ремонт, нова аранжировка и внасяне на нови атракции. В средата на зимата, в навечерието на 40-ия рожден ден на институцията, всички получиха истински подарък. Залата вече има вътрешна изолация, нова дограма, ново и работещо отопление, ново осветление, нови тематични акценти. Всеки момент във фоайето на Музея ще се появи още една придобивка, също дело на специалистите тук и също посветена на рождената дата: информационно рекламно пано. То ще улесни всеки неорганизиран турист, а пестеливите информационни текстове на български и английски език ще ориентират гостите, търсещи подробности за атракциите и постоянните изложби в музея.


◊ ИСТОРИЯТА

Постоянната експозиция „Корените на габровския хумор” се появи за първи път преди 25 години и беше съвместна инициатива на музейните уредници и лично на големия Борис Димовски. Той смяташе, че всеки музей, дори и с най-сериозна тематика, трябва да допуска елементи на хумор, още от входа да те грабва виц или весела история. Сега в новата зала е запазено оформлението на Димовски (може би това са единствените съхранени рисунки на големия художник!), като само е освежено и имате усещането, че художникът току-що си е тръгнал...


◊ ИНОВАЦИИ

В изложбата свободно съжителстват традицията и модерното, без да си противоречат, а само като се допълват. До полушеговитите експонати, свързани с отделни реалии в габровските вицове, вече са мултимедийните презентации в разширената част на залата. Предлагат се два филма: „Как Габрово се превърна в столица на хумора” и „Чудесата на габровската спестовност”.

Единият ни показва Габрово като столица на хумора и самия Дом, „подслонявал” смеховата култура на народите вече 40 години, а вторият повежда посетителите по някои от забележителностите в града (паметници, мостове, събития, хора). Става дума и за създателя и пръв директор Стефан Фъртунов, и за Чапа, автора на повечето от скулптурните фигури в Парка на смеха, и още, и още... Текстовете и в презентациите, и в залата са на български и английски език. От екрана звучат много подходящи хумористични песни: „Габрово, Габрово”, музика и изпълнение Радослав Талев и Ваня Талева, а втората, „Габрово, добър ден!”, е по музика на друг габровски композитор Йордан Чубриков и се изпълнява от Христо Кидиков.


◊ ПЕРСПЕКТИВИ

Сред експозиционното пространство могат да се организират занимания, учебни часове, да се правят срещи, така може да се използва многофункционалността му и от ученици, и от други посетители. Заедно със „Залата на жирафите”, това е втората изцяло отоплена зала в Музея „Дом на хумора и сатирата”, което не може да не впечатли и привлече посетителите.


◊ ЕКИПЪТ

А ето и екипът, работил по проекта в навечерието на големия рожден ден: Татяна Цанкова, инж. Петьо Йорданов, инж. Чедомир Михайлов, Йорданка Шиякова, Стефка Боева, Велина Казакова, Стефан Казаков.

Изложбата „Корените на габровския хумор” вече казва топло „Добре дошли и... отишли!” на своите посетители.

Автор: Венета Георгиева-Козарева
11.02.2012 г. 13:24
Посетено: 1684
Етикети: габровски хумор, Дом на хумора и сатирата, Музей, изложба, Габрово, Корените на габровския хумор
Линк към публикацията:
https://kulturni-novini.info/sections/2/news/14076-toplo-posreshtane-v-obnovenata-izlozhbena-zala