Изложби

Пътуващата изложба "Глаголицата и прабългарските руни" отново в София

Художникът Павлин Петров излага творбите си в БНР от 13 февруари

Пътуващата изложба "Глаголицата и  прабългарските руни" отново в София


◊ СЪБИТИЕТО

На 13 февруари в 18.30 часа в сградата на Българско национално радио ще бъде открита официално пътуващата изложба „Глаголица и прабългарски руни” на художника Павлин Петров. Творбите, включени в нея, са създадени през 2008 година. От своето създаване досега изложбата е експонирана на много емблематични за културата и изкуството места в страната.

След представянето й в Аулата на Софийската духовна семинария и Информационния център на Европейския съюз в България, през 2010 година изложбата е подредена в Министерството на образованието, младежта и спорта и е открита лично от министър Сергей Игнатов по случай Празника на славянската писменост и култура 24 май. През същата година изложбата е представена във вечерта на галериите от седмицата на Водния булевард на изкуствата и занаятите в столицата. Ден след Празника на народните будители тя е открита и в представителните изложбени зали на Дружеството на художниците в Пловдив, където много местни представители на бизнес, политическия и културния елит се докоснаха до магията на Глаголицата и Прабългарските руни. Последното й откриване до този момент се състоя на 15 декември 2011 година в Регионалния исторически музей в Пазарджик, което породи голям интерес от страна на историческите музеи в страната и авторът й получи предложения за излагането й в техните зали. Изложбата пътува под патронажа на Асоциацията за развитие на изкуствата и занаятите – 7.


◊ ОЩЕ ЗА ИЗЛОЖБАТА

Кожата, текстилът, дървото, металът и керамиката се преплитат, преливат и претворяват в едно неделимо цяло, за да сътворят онази неповторимост от стил и характерен творчески почерк, които превръщат Павлин в лесно разпознаваем творец. Монограмите на кан Аспарух, кан Кубрат, глаголицата и много символи, използвани от древните българи, които Павлин умело и запомнящо се втъкава в творбите си, успяват да пробудят у почитателите на изкуството му потъналата в забвение изконна почит към корените на българския род и да събудят у подрастващите интерес и уважение към родната ни история. Защото Глаголицата и Прабългарските руни са значима и неделима, но малко известна част от родната ни история, която представлява интерес за много българи от различни поколения и многократното й представяне би дало възможност на повече хора да се докоснат до мистиката на тези древни символи на българщината.

Автор:
А.Р.И.З.-7
Публикация:
08.02.2012 г. 20:36
Посетено:
1555
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/2/news/14057-patuvashtata-izlozhba-glagolitsata-i-prabalgarskite-runi-otnovo-v-sofiya