Изложби

Френският експресионист СтепКа за първи път в България

Изложба в Софийски арсенал – Музей за съвременно изкуство

Френският експресионист СтепКа за първи път в България


◊ СЪБИТИЕТО

Изложба на френския художник-експресионист СтепкКа “Ако това е нашето човечество” ще бъде показана за първи път в България от 8 февруари до 13 март 2012 г. в Софийския арсенал – Музей за съвременно изкуство.

Изложбата под патронажа на министъра на културата г-н Вежди Рашидов, се организира с подкрепата на Френския институт в България в партньорство със Софийския арсенал – Музей за съвременно изкуство и с подкрепата на Емпорики Банк – България, част от групата Crédit Agricole.

Откриването ще се състои на 7 февруари от 18 ч. в присъствието на Н. Пр. Филип Отие, посланик на Франция в България, на френския художник СтепКа, както и на известни политически и културни дейци.


◊ ИЗЛОЖБАТА

СтепКа е самоук творец, който работи в стила на експресионизма и се утвърждава като талантлив новатор в пластичната хирургия на душите. Лицето е любимата му материя, за да покаже уязвимостта на човека, страданията на съществуването, смъртта в действие.

Изложбата, която СтепКа е избрал да представи в София, включва четиридесет творби, които представят човешкото лице и едно от най-универсалните лица, това на Христос. Защо да представя лице на конкретен човек, след като историята и лицето на Христос предлагат безкрайно богат материал? Ала живописта на СтепКа не е религиозна. Тя не се опитва да обедини хората около някоя религия, нечия история или ритуали. СтепКа обезобразява, за да ни каже по-добре, че обича едновременно месото, тялото и човечеството.

“Поласкан съм от възможността да направя изложба в България, тази тъй витална страна, която е относително далеч от моите ориентири на западноевропеец. Въпреки че творбите ми са универсални, колкото повече изложбата в София наближава, толкова по-често си задавам въпроса как ли ще бъде приета. Най-вече заради масивното присъствие на тялото и в частност на Христовото тяло, което е в центъра на моето творчество.”, казва СтепКа по повод изложбата в София.


◊ ЗА ХУДОЖНИКА

СтепКа е роден през 1971 г. във френския град Льо Ман и работи върху лицата на ангели, Божията майка, Христос, на обикновени хора, които той показва с устрем и хуманност, с разплискано върху хартията мастило, направено сякаш с брадва, сърп или скалпел.

СтепКа е участвал в изложби във Франция в Льо Ман, Париж, Понт-Авен, Туер, Троа, в Белгия, както и в Ла Бол в рамките на колективната изложба “Когато лицето изчезне. Обезобразяването в изкуството”, организирана от Оливие дьо Сагазан.

Живее в Льо Ман и работи в ателието “Газов гардероб” заедно с Ивре Л’Евек.

Автор:
Вилиана Борисова
Публикация:
04.02.2012 г. 17:42
Посетено:
2410
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/2/news/14037-frenskiyat-ekspresionist-stepka-za-parvi-pat-v-balgariya