Изложби

Изложба на арх. Полина Герджикова

Езотерична живопис в галерия "ЛИК"

Изложба на арх. Полина Герджикова
Душата на камъка – орел


◊ СЪБИТИЕТО

Галерия “Лик”                
представя

арх. Полина Герджикова

E-mail: Светлината.bg

езотерична живопис

От 01.02. до 21.02.2012

Откриване - 01.02., сряда, от 18.30 ч.
ул. “Лайош Кошут” № 37
                                                       
Арх. Полина Герджикова е софиянка по рождение, архитект по професия, художник по любов. Според нея не е художник този, който може да рисува, а този, който не може да не рисува. Има 11 самостоятелни изложби от 1983 г. до днес. Член e на Фондацията за християнско изкуство и архитектура ”Захари Зограф - Никола Фичев” и редовно участва в изложбите й. Нейни картини са собственост на частни колекции в Япония, САЩ, Франция, Русия, Израел, Аржентина, ЮАР, Австралия, Индия, Испания, Германия, Холандия, Турция, Тунис, България.


◊ ИЗЛОЖБАТА

Интерпретациите на светлината и нейните емблеми в света на формите – това са темите на поредната  самостоятелна изложба на арх. Полина Герджикова.  

Светлината - като образ на Единното съзнание, сътворило всичко и според древните вярвания, и според съвременните физици. E-mail – защото като форма на religio творчеството на хората винаги е израз на стремежа им към нея.

Видима с очите или сърцето – тя присъства във всички картини на художничката. Трептенето й в различни честоти намира отражение в разнообразните възможности на маслените бои – богат релеф, плътна мазка, изпръскване или прозрачни слоеве.

Ефирен като сън е цикълът Из-цел-ение, т.е. възвръщане към Целостта, Единството - чрез магията на творчеството (Орфей – изцеляващият със светлина), чрез магията на любовта (Аури: аз съм ти), чрез съкровените три посвещения (Крепостта, Домът и Храмът). Драматични са колоритът и фактурата в алхимичните трансформации на веществото в енергия, на ограничената структура в свободата (Душата на камъка – орел, Душата на камъка – лилия, Душата на храма). Духовните търсения на авторката я водят до разработването на цикъла "Сакрални символи": Отвес, Колона, Кораб, Храм, Дуалистична визия към Сътворението на света, Четирите свята на Кабала, в които плътността на релефа е озарена от сияещи цветове. Емоционално изживяна, визията към любовта е изчистена до знаковост (диптиха Ин-Ян, Ябълката на познанието, Стълба към небето). А идеята за вечното възраждане е вдъхновила триптиха Еньовден и Четири сезона. Светът на формите съществува, за да бъде разчупен от поредния блик светлина и отново сътворен на по-висша честота – така както конете на стремежа разкъсват юздите от пари, рози, лаври и излитат към звездите ("През измеренията").
            
Художничката споделя: „В духовното пространство на България си дават среща много религии, които са просто различни езици на светлината и нейни интерпретации през вековете. Аспекти на това споделено от нас сакрално пространство са древните вярвания в Колобър, Менхир, Кромлех, Жар-птица. Такива са и архетипните символи на конника и женската същност, приели в християнството образите на Св. Димитър, Богородица и Вяра, Надежда, Любов, на Четирите стихии: Земя, Вода, Въздух, Огън. С всеки наш преживян ден ние полагаме камък върху камъка, положен от предците ни и заедно съграждаме Общия храм на българската духовност (Камък върху камък ІІ и ІІІ).

Автор:
Галерия "ЛИК"
Публикация:
31.01.2012 г. 13:43
Посетено:
2208
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/2/news/14003-izlozhba-na-arh-polina-gerdzhikova