Изложби

След Истанбул и Будапеща изложбата "Момичето от кафенето" гостува във Варна

Фотоизложба на Десислава Петрова в "Галерията на Ева"

След Истанбул и Будапеща изложбата "Момичето от кафенето" гостува във Варна


◊ СЪБИТИЕТО

"Момичето от кафенето"
Фотоизложба на Десислава Петрова

Откриване на 02 февруари 2012 г., от 18:30 ч.
в "Галерията на Ева" - Варна, ул. "Македония" 25


След изключително вълнуващи гостувания в Истанбул и Будапеща, младият фотограф Десислава Петрова представя своята нова изложба във Варна. От 02 февруари до 09 февруари 2012 г. във варненската зала „Галерията на Ева” ще бъдат показани 24-те кадъра от експозицията „Момичето от кафенето”.

Това е втора самостоятелна изложба на Десислава Петрова в България, но нейни снимки достигнаха до Словения, печатни издания на Хърватия и Холандия, а съвсем наскоро бяха оценени и от National Geographic.

Десислава изучава задълбочено южнославянския и европейския свят. Превежда от сръбски и словенски и признава, че литературата е другата й голяма страст. Увлича се от всички форми на изкуството, като поставя акцент върху художествената фотография и фотожурналистиката.

Първата й изложба „На върха на пръстите” с успех беше показана във Велико Търново през 2009 г. Изкуството като начин на общуване бе темата на цялата композиция, а идеята за самата изложба се заражда в словенската столица Любляна, където авторката прекарва една година. Майсторът на муранско стъкло, цигуларката в софийския подлез, сараевските жени в джамията по време на своята молитва, пражките просяци – всички те са уловени с изключителна чувственост и отразяват очите на фотографа.


◊ ПОВЕЧЕ ЗА ИЗЛОЖБАТА

Снимките в новата изложба „Момичето от кафенето” продължават идеята за нуждата от истинско общуване между хората. 24-те кадъра са повлияни от престоя на Десислава Петрова в полския град Краков и австрийската столица Виена. По време на 3-месечното си пребиваване в Краков, Десислава намира своето спокойно и вдъхновяващо местенце за работа в уютно кафене из улиците на града.
 
Хората в кафенетата, тихите скулптури и гълъбите на площада се сливат в разговор за неосъзнатите, споделени и несподелени истини на един спокоен ден в черно-бялата фотография на българския автор.

Критиката в унгарската столица бе впечатлена от показаните снимки. В Будапеща изложбата беше представена през декември 2010 г. Месец по-рано снимките на българския автор бяха сред седемте експозиции, селектирани за откриването на галерия в Истанбул. Там Десислава Петрова беше представена редом до творци от САЩ, Унгария, Турция, Сърбия и др.

До края на годината предстои фотографиите да се покажат и в Краков, Полша, където и принадлежат по думите на автора им.

Първото представяне на изложбата в България ще бъде в град Варна, на 02 февруари 2012 г., от 18:30 ч., в галерия „Галерията на Ева” (ул. "Македония", 25).

Автор:
Георги Бъчваров
Публикация:
29.01.2012 г. 20:30
Посетено:
1419
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/2/news/13999-sled-istanbul-i-budapeshta-izlozhbata-momicheto-ot-kafeneto-gostuva-vav-varna