Изложби

Стоянка Мутафова и компания в Дома на хумора и сатирата

Отбелязване на 90-ия рожден ден на голямата Стоянка Мутафова

Стоянка Мутафова и компания в Дома на хумора и сатирата



◊ СЪБИТИЕТО

Ако сте в Габрово точно на 2 февруари, наминете в Музея "Дом на хумора и сатирата". Очакват Ви серия от изненади: в зала 7 ще видите великолепна живописна изложба с портрети на наши прочути творци на хумора и сатирата, примамливо наречена "Стоянка Мутафова и компания в Дома на хумора и сатирата". Нека заедно да отбележим 90-ия рожден ден на голямата Стоянка Мутафова именно на нейния празник – 2 февруари.

Самата актриса „ще се представи” пред нас в пълния си блясък, заедно със свои колеги, но в по-различна визия!


◊ ИЗЛОЖБАТА

В изложбата блести портрет на Ст. Мутафова, рисуван за Международното биенале на хумора и сатирата през 1985 г. от Милка Пейкова. Художничката има силен афинитет към портретуването и сред повече от 180 такива нейни платна не малка част са на творци, свързани с комичното. За ДХС е чест да притежава и още три от тях, които също могат да се видят в изложбата: това е „Лазарица на Григор Вачков”, портрет на Татяна Лолова и на писателя Петър Незнакомов. Специалистите от Дома са попълвали тази колекция дълго и методично (още от 1979 година) и по този начин са „запазили” от времето и Асен Грозев (художник е Бисера Прахова), и Йордан Радичков като петдесетгодишен (худ. Г. Ковачев), и Радой Ралин (дело на Любен Зидаров), и наскоро напусналия ни Велко Кънев (претворен майсторски от Джемал Емурлов), и Татяна Лолова (худ. Тодор Янков), и Борис Димовски (с автор Димитър Томов), и Иван-Димовия портрет на Чапкънов отпреди 30 г.

Магията е пълна: тези любимци на няколко поколения българи оживяват пред очите ни със своя свят чрез ролите си, героите си, емблемите си...


◊ И ОЩЕ НЕЩО...

„Срещата” със Стоянка Мутафова няма да е пълна, ако не бъдат прибавени и два от екранните й образи. В Залата на жирафите от 10 ч. ще я видим във филма „Кит”, а от 16 ч. – в „Специалист по всичко”. И двете ленти са на режисьора Петър Василев. Например в „Кит” (1969 г., по сценарий на хумориста Христо Михов-Черемухин), ще си припомним още Григор Вачков, Георги Парцалев, Георги Калоянчев, Димитър Панов, Любомир Киселички, Радой Ралин, Надя Топалова, а в отличения с награда за съвременна комедия „Специалист по всичко” (1962), ще се очароваме отново от Апостол Карамитев (Павел Вежинов е писал сценария специално за него!), Георги Калоянчев, Гинка Станчева, Катя Чукова, Андрей Чапразов, Ирина Тасева.

Така с изложбата „Стоянка Мутафова и компания в ДХС” ще бъде отбелязана 90-годишнината на нашата голяма актриса.

Посетителите могат да се насладят на портретите до 26 март, а комедиите ще бъдат показани само в четвъртък, 2 февруари.

Автор:
Венета Георгиева - Козарева
Публикация:
27.01.2012 г. 15:25
Посетено:
1429
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/2/news/13989-stoyanka-mutafova-i-kompaniya-v-doma-na-humora-i-satirata