Изложби

Изложба "33° север - 33° изток". Воин де Воин в галерия "Сариев"

Скулптура, обекти, серия фотографии, 3D изображения, пърформанс

Изложба "33° север - 33° изток". Воин де Воин  в галерия "Сариев"


◊ СЪБИТИЕТО

Галерия "Сариев", Пловдив
представя

33° север - 33° изток
Воин де Воин


10 февруари 2012 – 11 март 2012

Откриване: 10 февруари 2012 (петък),19:00 часа
19:30-20.00 часа – пърформанс на Иванка Войнова


◊ ИЗЛОЖБАТА

Галерия "Сариев" представя първата самостоятелна изложба на Воин де Воин в България. Отправна точка за изложбата “33° север - 33° изток” е пътуването на автора до „Обетованата Земя” в Израел. Съвпадението в числата на неговата възраст с тази на физическия живот на Исус го предизвиква да посети трите главни места в страната, където се предполага, че се е случило Преображението.

Най-правдоподобната теория според автора е, че това събитие е станало на планината Хeрмон, най-високата точка в страната, разположена на Парижкия меридиан (линията на розата) с координати 33° север и 33° изток.

Темата за преображение или трансфигурация, както и трансформация, промяна, мутация, изместване, психо-география е ключова за предишните работи на Воин де Воин, както и постоянна тематика в настоящето му творчество.

В настоящата си изложба “33° север - 33° изток” в Галерия "Сариев", Воин де Воин мисли преображението като изпълнение на мисия и „навлизане в нова светлина”, а начините, чрез които анализира, са алегория, геометрия, визионер, автентично писане, съзерцание и ритуали на прехода. В изложбата ще бъдат представени скулптура, обекти, серия фотографии, 3D изображения и пърформанс, изпълнен от майката на автора, Иванка Войнова.


◊ ЗА АВТОРА

Воин де Воин / Voin de Voin (Берлин). Роден е през 1978 година в София. Учи филмово и театрално изкуство в Амстердам и Париж. Завършва магистратура в DasArts, Амстердам. Работи в областта на съвременното изкуство и пърформaнса. Живее в Берлин, където разработва пространствения проект „Твоето изкуство е мое”. Има участия в Melbourne International Theatre Festival, Hetveem Theatre – Амстердам, Tanja Leighton Gallery – Берлин, France Fiction Gallery – Париж, Karlsruhe Kunstverein – Карлсруе, Museum Cartier – Виена, Living Art Museum – Исландия. През 2010 година гостува на artnewscafe и Галерия "Сариев" в рамките на „Нощ на музеите и галериите” с пърформанса и изложбата „Приключенията на господин Руж в Дивия Див Изток”, а през 2011 година е един от авторите в изложбата „Беден, но секси“. Последните му изяви включват: Пърформанс за откриването на Contemporary Istanbul 2011; Участие в груповата изложба Ai Wei Wei is in China, Тhe Bunker, Berlin; Presence is the artist - General public, Berlin
.
Автор:
Галерия "Сариев"
Публикация:
25.01.2012 г. 15:45
Посетено:
1313
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/2/news/13982-izlozhba-33-sever-33-iztok-voin-de-voin-v-galeriya-sariev