Изложби

Съвършеното художествено майсторство на италианските издатели представя красотите на Италия. Библиотеката ФМР

Изложба на книги в Столична библиотека

Съвършеното художествено майсторство на италианските издатели представя красотите на Италия. Библиотеката ФМР


◊ СЪБИТИЕТО

На 23.01.2012 г. от 18.30 ч. в зала „София” на Столична библиотека ще се открие изложба на книги, озаглавена "Съвършеното художествено майсторство на италианските издатели представя красотите на Италия. Библиотеката ФМР."

Изложбата се организира в сътрудничество с Италианския културен институт в София и е под патронажа на Посланика на Италия в България Н. Пр. Стефано Бенацо.

В изложбата ще бъдат представени томовете на Библиотеката ФМР, която е част от сбирка, подарена на Италианския културен институт в София от Фондация "Марилена Ферари".


◊ ПОВЕЧЕ ЗА КОЛЕКЦИЯТА

Тази впечатляваща колекция, показваща италианското и световно изкуство, е съставена предимно от две периодики на италианския издател Франко Мария Ричи – FMR и Енциклопедия на изкуството. „Най-красивото списание на света“, както определя Жаклин Кенеди FMR, е издадено за първи път през 1982 г., като в началото е било месечник. Днес FMR излиза на всеки два месеца и на четири езика – италиански, френски, английски и испански. Известно със своята изключителна иконография и използването на черен фон, Фелини го нарича „Черната перла на италианските издания“. Интересна е играта на думи, заложена в заглавието – FMR са инициалите на издателя Франко Мария Ричи, но и прочетени звучат като френската дума éphémère – ефимерен, мимолетен. Този аналог е далеч по-задълбочен, отколкото може да изглежда на пръв поглед. В списанието могат да бъдат открити от редки образци на етруското изкуство отпреди Новата ера до дизайнерски модели на престижната италианска марка автомобили „Бугати“. Този културен обзор деликатно ни напомня за ефимерността на ценностите през вековете, поднесени по най-добрия начин, защото най-добрият посланик на човешките ценности е самото изкуството.

“Целта на изложбата е да разкрие богатството на библиотеката на Италианския културен институт в София, динамичен център, който предлага тази услуга в полза на промоцирането на италианския език и култура в България – заявява директорът на Института Анна Амендоладжине. – Сега повече от всякога считаме за необходимо да показваме и разпространяваме красотите на Италия, красоти, които не са само естетически, а също и преди всичко етични”. 

За афиша на изложбата е избран образ, който резюмира съдържанието на експозицията: картината, озаглавена Библиотекарят, на известния италиански художник от ХVІ век Джузепе Арчимболдо, е снимка от един от томовете на ФМР.  

Изложбата може да бъде посетена от българската публика от 23 до 30 януари 2012 г. от 11.00 до 19.00 ч.


Автор:
Столична библиотека
Публикация:
19.01.2012 г. 18:36
Етикети:
арт новиниизданияСтолична библиотека
Италиански център
италианско изкуство
Библиотеката ФМР
изложба на книги
Посетено:
1522
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/2/news/13955-savarshenoto-hudozhestveno-maystorstvo-na-italianskite-izdateli-predstavya-krasotite-na-italiya-bibliotekata-fmr